Minilex - Lakipuhelin

Avioehdot ja lakiosat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lakiosan osan tarkoituksena on suojata perittävän rintaperillisiä. Jokaisen lakiosaperillisen on itsenäisesti vaadittava lakiosaa ja lakiosaan laskennallisia lisäyksiä, kuten esimerkiksi perittävän eläessä antamia lahjoja ja ennakkoperintöjä. Laskennallisten lisäysten tekeminen kasvattaa myös lakiosan määrää.

Avioehdolla taas tarkoitetaan aviopuolisoiden välistä avioehtosopimusta, joka realisoituu avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioehdolla voidaan määrittää esimerkiksi se, että vain toisella puolisoista on avio-oikeus toisen omaisuuteen tai avio-oikeus on suljettu puolisoiden väliltä kokonaan pois. Avioehdolla on voitu myös sopia, että avio-oikeus palautetaan sellaiseen omaisuuteen, jonka osalta se on aiemmalla sopimuksella suljettu pois.

Jos siis perittävä oli naimisissa kuolinhetkellään, on puolisoiden välillä tehtävä ennen perinnönjakoa omaisuuden ositus. Vasta osituksen jälkeen saadaan tietää mikä on todellinen eli reaalinen jäämistö, joka jaetaan perillisten kesken. Reaalisesta jäämistöstä saadaan myös rintaperillisten lakiosat. Reaalijäämistöä pienentävät lesken oikeus etuosaan, lesken otto-oikeus ja leskelle suoritettava tasinko. Nämä ovat aviovarallisuusoikeudellisia eriä, jotka on tarkoitettu henkilökohtaisesti leskelle. Ensiksi kuolleen puolison perilliset eivät voi vedota näihin säännöksiin lakiosajäämistön suuruutta määrätessä. Autamme teitä mielellämme lakiosaan ja avioehtoon liittyvissä kysymyksissänne. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]