Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja avioliiton aikana hankittu omaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolison ennen avioliittoa hankkima omaisuus ja avioliiton aikana hankittu omaisuus kuuluvat hänelle. Avioliiton solmittuaan puolisoille muodostuu kuitenkin avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus toteutetaan avioliiton päättyessä tehtävässä omaisuuden osituksessa. Avio-oikeus koskee lähtökohtaisesti sekä ennen avioliittoa että avioliiton aikana hankittua omaisuutta. Puolisoilla on tästä poiketen kuitenkin mahdollisuus rajoittaa avio-oikeutta tai poistaa se kokonaan avioehtosopimuksella eli avioehdolla. Avioehdolla voidaan määrätä omaisuudesta, joka puolisolla jo on avioehtoa laadittaessa sekä omaisuudesta, jonka puoliso avioliiton aikana hankkii tai saa.

Jos avio-oikeus on suljettu pois täydellisesti, kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta sellaiseen omaisuuteen, joka toisella on avioliittoon mentäessä tai jonka hän avioliiton aikana saa. Avioehdolla voidaan myös rajoittaa avio-oikeutta tietyn omaisuuden osalta. Puolisot voivat esimerkiksi määrätä, että avio-oikeutta ei ennen avioliittoa hankittuun omaisuuteen. Tällöin avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi jäisi vain avioliiton aikana hankittu omaisuus. Puolisot saattavat hankkia omaisuutta myös yhteiseen omistukseen avioliiton aikana. Yhdessä hankittu omaisuus jaetaan tällöin yleisesti tasan puolisoiden kesken.

Omaisuuden tuotto on lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista omaisuutta riippumatta siitä, onko kyseinen omaisuus avio-oikeuden alaista vai ei. Jos puoliso haluaa rajata avioliiton aikana saadun omaisuuden tuoton avio-oikeuden ulkopuolelle, on siitä tehtävä nimenomainen määräys avioehtoon. Ei siis riitä, että vain tuottoa tuottava omaisuus on rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle, vaan on lisäksi määrättävä, että kyseisen omaisuuden tuotto jää myös avio-oikeuden ulkopuolelle.

Avioehdolla puolisot voivat siis määrätä avio-oikeuden laajuudesta avioliitossaan ja vaikuttaa siten omaisuutensa jakoon avioliiton päättyessä. Jotta avioehto olisi pätevä, on sen täytettävä myös tiukat muotovaatimukset. Se on myös laadittava ja rekisteröitävä avioliiton aikana.

Neuvoja avioehdon laatimiseen saat soittamalla lakipuhelimeemme ja keskustelemalla asiasta lakimiestemme kanssa!

Varoitukset

-Omaisuuden tuotto on avio-oikeuden alaista omaisuutta, ellei toisin nimenomaisesti määrätä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]