Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeuden poissulkeminen lahjalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lahjanantaja voi avioliittolain mukaan määrätä, ettei lahjansaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta lahjaksi annettuun omaisuuteen. Toisella aviopuolisolla ei täten ole määräyksen perusteella oikeutta lahjana saatuun omaisuuteen tai sen sijaan tulevaan omaisuuteen. Jos avio-oikeus halutaan poissulkea myös tällaisen omaisuuden tuotosta, on siitä määrättävä erikseen.

Avio-oikeusmääräys lahjan osalta on pätevä vain, jos kyseessä on vastikkeeton saanto eli kyseessä ei ole esimerkiksi kauppa. Lahjanluonteiseksi voidaan myös katsoa omaisuuden alihintainen luovutus, josta lahjan osuudeksi katsottaisiin täyden hinnan ja suoritetun hinnan erotus.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Avio-oikeusmääräyksen lahjaan voi antaa vain omaisuuden omistaja. Näin ollen lahjanantaja ei voi enää omaisuuden lahjoittamisen jälkeen määrätä, että omaisuus kuuluu avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolelle. Tällainen jälkikäteinen ehto on mahdollista vain, jos puoliso antaa siihen suostumuksensa.

Avio-oikeuden poissulkeminen lahjan osalta edellyttää tiettyjen muotomääräysten noudattamista, jotka ovat erilaiset riippuen siitä onko kyseessä irtain vai kiinteä omaisuus. Avio-oikeuden poissulkemismääräyksen antamisesta lahjassa voit kysyä lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme.

Vinkit

-Lahjan osalta avio-oikeuden poissulkemisesta määrätään lahjakirjassa.

Varoitukset

-Lahjan luovuttaja ei voi enää luovuttamisen jälkeen määrätä lahjan avio-oikeuden alaisuudesta.

-Omaisuuden tuotto on lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista riippumatta siitä kuuluuko itse omaisuus avio-oikeuden alaisuuteen, ellei toisin määrätä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa