Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus avioliiton aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen aviovarallisuusjärjestelmä pohjautuu puolisoiden omaisuuden erillisyyden ja velkojen erillisyyden periaatteille. Näin ollen kumpikin puoliso omistaa itse oman omaisuutensa ja vastaa omista veloistaan avioliiton aikana. Omaisuuden erillisyyttä lieventää kuitenkin avioliittolain mukainen avio-oikeussäännöstö. Avio-oikeus tulee voimaan heti vihkimisen jälkeen ja konkretisoituu vasta avioliiton purkautumistilanteessa. Avioliitto purkautuu joko avioeron vireille tulon myötä tai toisen puolison kuolemaan. Avioliiton purkautumisen jälkeen toimitetaan omaisuuden ositus, jossa kullakin osituspuolella on oikeus puoleen puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä.

Avioliiton aikana puolisot omistavat omaisuutensa normaalisti, mutta avio-oikeus luo kuitenkin tiettyjä velvollisuuksia ja rajoituksia. Puolison on ensinnäkin lain mukaan hoidettava avio-oikeuden alaista omaisuuttaan siten, ettei se aiheettomasti vähene toisen puolison vahingoksi. Jos puoliso esimerkiksi hukkaa tai hävittää tällaista omaisuuttaan, on toisella puolisolla omaisuuden osituksessa oikeus saada vastiketta. Toisin sanoen omaisuuden osituksessa hukkaaja-puolison avio-oikeuden alainen säästö lasketaan siten kuin koko hukkaamistapahtumaa ei olisi tapahtunutkaan.

Jos puoliso myös esimerkiksi avioliiton aikana käyttää avio-oikeuden alaista varallisuuttaan avio-oikeudesta vapaan omaisuuden hankkimiseen tai parantamiseen, voi tästäkin syntyä toiselle puolisolle vastikeoikeus. Tämä koskee myös avio-oikeudesta vapaan omaisuuden hankkimiseen tai parantamiseen tehtyä velkaa.

Avio-oikeus ei siis pääsääntöisesti vaikuta puolisoiden omistusoikeuksiin avioliiton aikana, mutta se velvoittaa puolisoita kuitenkin huolehtimaan avio-oikeuden alaisesta omaisuudestaan ja välttämään sen tarpeetonta vähenemistä.

Avio-oikeuden vaikutuksesta avioliiton aikana voit kysyä lisää lakimiehiltämme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

-Avio-oikeutta voi myös avioliiton aikana rajata tai sen voi poistaa kokonaan puolisoiden välisellä avioehtosopimuksella.

-Puolison avioliiton aikana saama perintö tai lahja voidaan rajata avio-oikeuden ulkopuolelle antajan tekemällä avio-oikeusmääräyksellä.

Varoitukset

-Avioliiton aikana tapahtunut aiheeton avio-oikeuden alaisen omaisuuden hukkaaminen tai vähentäminen toisen puolison vahingoksi luo loukatulle puolisolle oikeuden saada vastiketta omaisuuden osituksessa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]