Minilex - Lakipuhelin

Avioehto allekirjoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto on tiukasti määrämuotoinen oikeustoimi, mikä tarkoittaa, että muotovaatimuksista poikkeaminen voi johtaa avioehdon pätemättömyyteen. Avioehdon rekisteröimisen vuoksi avioehdon tulee olla kirjallisesti laadittu, eli suullista avioehtoa ei voida rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastoon. Avioehtosopimuksen tulee olla päivätty, osapuolten asianmukaisesti allekirjoittama sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama.

Puolisoiden ei tarvitse olla yhtä aikaa läsnä silloin, kun avioehtosopimusta laaditaan. On mahdollista, että toinen osapuoli tekee sopimuksen ja hankkii siihen myöhemmin puolisonsa allekirjoituksen. Allekirjoituksetkin voidaan siis suorittaa eri aikaan, kunhan puolisot sitoutuvat oikeustoimeen vapaaehtoisesti.

Ainoastaan täysi-ikäinen henkilö, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu, voi päättää itse avioehtosopimuksen solmimisesta ja sopimuksen sisällöstä. Jos puoliso tai kihlakumppani vajaavaltaisuuden tai toimintakelpoisuuden rajoittamisen vuoksi ei ole oikeutettu itse tekemään avioehtosopimusta, hänen on hankittava siihen edunvalvojansa kirjallinen hyväksyminen. Esimerkiksi alaikäinen kihlakumppani ei voi solmia ja allekirjoittaa avioehtosopimusta ilman edunvalvojan myötävaikutusta.

Voimaan tullakseen avioehto on rekisteröitävä Digi- ja väestötietovirastoon, mutta viraston tehtävänä ei ole enää tarkistaa avioehdon pätevyyttä. Kun avioehdon laatiminen tulee ajankohtaiseksi, olisi asiassa suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta avioehdon pätevyys ja muotovaatimukset saadaan ajoissa varmistetuksi.

Avioehtosopimuksen laatimiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä lakimiehiimme!

Varoitukset

-Oikeuskäytännössä on katsottu, että jos puoliso jälkikäteen kiistää allekirjoittaneensa avioehtosopimukseksi tarkoitetun asiakirjan, on hänen näytettävä toteen kiistämisensä peruste sillä uhalla, että avioehtosopimusta pidetään pätevänä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]