Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja asumisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehto tarkoittaa puolisoiden avio-oikeuden poissulkevaa tai rajoittavaa sopimusta. Avioehdolla on merkitystä vain silloin, kun avioliitto päättyy eroon tai toisen puolison kuolemaan. Se huomioidaan omaisuuden osituksessa. Ositus tarkoittaa prosessia, jossa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja jaetaan tasan kahteen osaan. Avioehto ei lähtökohtaisesti vaikuta osituksen jälkeiseen aikaan, kuten lesken asumisoikeuteen, millään tapaa.

Kun avioliitto päättyy toisen puolison kuolemaan, on leskeksi jääneellä oikeus jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon. Merkitystä asiassa ei ole sillä, omistaako leski asunnon tai osan siitä vai onko se kokonaan ensiksi kuolleen puolison omaisuutta. Asumisoikeus syntyy siitä huolimatta, että asunto olisi avioehdon nojalla avio-oikeudesta vapaata, yksin menehtyneelle puolisolle, kuuluvaa omaisuutta. Tämä on melko ymmärrettävää siinä mielessä, että yksin asumisoikeus ei tuo leskelle mitään omistajan oikeuksia suhteessa asuntoon. Leski ei siis saa esimerkiksi myydä asuntoa ja pitää siitä saamiaan varoja itsellään.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Jos lesken omaisuuteen kuuluu vastaavanlainen asunto kuin yhteisenä kotina käytetty asunto, ei asumisoikeutta jälkimmäiseen asuntoon välttämättä synny. Sillä, onko asunto avio-oikeuden alaista vai siitä vapaata omaisuutta, ei kuitenkaan ole vaikutusta ratkaisuun. Puolisoiden on hyvä jo avioehdon laatimisvaiheessa muistaa, että sopimuksella ei ole merkitystä lesken hallinta- tai asumisoikeuksiin toisen puolison kuollessa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa