- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Avioehtoa voidaan poikkeuksellisesti kohtuullistaa osituksen sovittelussa. Sen edellytys on, että osituksen toteuttaminen avioehdon mukaisesti johtaisi toisen osapuolen kannalta kohtuuttomaan lopputulokseen. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun puolisoiden varallisuuserot ovat suuret ja toiselle ei pitkän avioliiton jälkeen jäisi ollenkaan omaisuutta tai sitä jäisi erittäin vähän. Yleensä kohtuullistamista vaatii vain toinen osapuoli, koska kohtuuttomuus ei voi kohdata molempia osapuolia samanaikaisesti. Osituksen sovittelua voi vaatia kumpi tahansa osapuolista osituksen aikana tai sen jälkeen. Myös omaisuuden erottelussa on mahdollista päätyä sovitteluun.
Kohtuullistaminen voi tulla kyseeseen avioeron tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa. Harkittaessa kohtuullistamista otetaan huomioon avioliiton kestoaika, puolisoiden tekemä työ yhteisen talouden hyväksi, omaisuuden kartuttamiseksi ja säilyttämiseksi, sekä muut näihin verrattavat puolisoiden taloutta koskevat seikat. Osituksen kohtuullistaminen ei ole moraalinen arvio, vaan kohtuullistamista harkitessa otetaan huomioon puolisoiden taloudellinen tilanne.
Osituksen sovittelussa voidaan muuttaa avioehdolla avio-oikeuden ulkopuolelle rajattu omaisuus osittain tai kokonaan avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi. Puolisoille siis myönnetään avio-oikeus sellaiseen omaisuuteen, joka on avioehdon nojalla suljettu avio-oikeuden ulkopuolelle. Kohtuullisuus arvioidaan kussakin yksittäisessä tapauksessa erikseen. Kuitenkin sellainen omaisuus, jonka puoliso on saanut avio-oikeusmääräyksin, ei voida koskaan määrätä avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi. Tällainen on siis esimerkiksi perintö tai lahja, jonka antaja on testamentissa tai lahjakirjassa määrännyt, ettei omaisuuden saajan puolisolla ole avio-oikeutta kyseiseen omaisuuteen.
Avioehdon kohtuullistaminen on poikkeuksellinen keino, johon ei ryhdytä vähäisin perustein. Avioehto on osapuolia sitova oikeustoimi ja aviovarallisuussuhteet puretaan lähtökohtaisesti sen mukaisesti. Avioehdon kohtuullistaminen voi tapahtua vain osituksen sovittelun kautta eli siis vasta ositusvaiheessa tai sen jälkeen. Oikeuskäytännössä onkin katsottu, että avioehtosopimuksen kohtuullisuutta tai tulkintaa ei voida omana kysymyksenään saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi.
Lisää avioehdon kohtuullistamisesta voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme!
-Osituksen sovittelua voi vaatia osituksen aikana tai sen jälkeen.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.