Avio-oikeus on avioliitto-oikeudellinen käsite ja sillä tarkoitetaan puolisoiden oikeutta toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus astuu voimaan heti vihkimisestä ja avioliiton jatkuessa normaalisti sillä ei ole periaatteessa vaikutusta, vaan se konkretisoituu vasta avioliiton purkautuessa joko avioeron vireille tulon tai toisen puolison kuoleman johdosta. Avioliiton purkautumisen jälkeen suoritetaan omaisuuden ositus. Jos perittävä oli kuollessaan avioliitossa, hänen jäämistönsä suuruus määräytyy avio-oikeutta ja ositusta koskevien säännösten mukaan.
Jos puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, kuuluu ositettavaan omaisuuteen lähtökohtaisesti kaikki omaisuus, joka heille on kertynyt sekä ennen avioliittoa että sen aikana. Ositus toimitetaan siis lesken ja ensiksi kuolleen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden välillä. Avio-oikeus ei kuitenkaan kohdistu siihen omaisuuteen, jonka leski on ansainnut taikka saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla toisen puolison kuoleman jälkeen.
» Selvitä asiasi heti
Estät ennalta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.
» Unohda ajanvaraukset
Saat vastaukset helposti ilman kalliita tapaamisia.
» Edullinen minuuttihinta
Kiinteä ja edullinen minuuttihinta, joten maksat vain käyttämästäsi puheluajasta.
Jos kuolleen puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin lesken, on kuolleen puolison omaisuudesta annettava leskelle tasoituseränä tasinkoa. Tasingonmaksuvelvoitetta ei ole kuitenkaan leskellä, vaikka hänen avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö olisikin suurempi kuin ensiksi kuolleen puolison vastaava omaisuus. Tätä kutsutaan lesken tasinkoetuoikeudeksi. Jos ensiksi kuolleelta puolisolta ei jää rintaperillisiä, menee jäämistö leskelle riippumatta siitä onko omaisuus avio-oikeuden alaista vai ei.
Kysy asiasta lisää asiantuntevilta lakimiehiltämme.