Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus eron varalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeus tarkoittaa, että avioliiton päättyessä koko puolisoiden omaisuus jaetaan tasan molempien kesken. Avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen kuuluu se omaisuus, joka puolisoilla oli ennen avioliittoa sekä kaikki avioliiton aikana kertynyt omaisuus. Myös perintönä saatu omaisuus tulee jaettavaksi avioliiton päättyessä. Avio-oikeuden kannalta merkitystä ei siis ole sillä, kumman puolison nimissä omaisuus on, vaan avioeron jälkeen molemmat kävelevät ulos liitosta saman suuruiset omaisuuserät mukanaan. Avio-oikeus voidaan kuitenkin sulkea pois avioehtosopimuksella. Avioehtosopimus voidaan tehdä ennen avioliiton solmimista tai sen aikana. Sopimus vaatii aina molempien suostumuksen. Avioehtosopimuksen tekemisessä kannattaa ehdottomasti kääntyä lakimiehen puoleen, jotta sopimuksella on toivottu vaikutus avioliiton päättyessä.

Avioehtosopimuksella voidaan sopia etukäteen omaisuuden jaosta liiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioehtosopimuksella voidaan siirtää omaisuutta avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehtosopimuksessa on mainittava, suljetaanko avio-oikeus pois kokonaan vai vain tiettyjen omaisuuserin osalta. Omaisuuden jako voidaan määrittää eri tavoin myös sen perusteella, onko liiton päättymisen syynä ero vai kuolema. Jos avio-oikeutta ei haluta ulottaa esimerkiksi tiettyyn esineeseen tai kiinteistöön, on kyseisen omaisuuden tiedot merkittävä sopimukseen mahdollisimman tarkasti. Tyypillisesti avioehtosopimuksella turvataan varakkaamman puolison omaisuutta niin, ettei hänen tarvitse luovuttaa sitä vähemmän varakkaalle puolisolle. Myös perintönä saatu omaisuus suljetaan useasti avio-oikeuden ulkopuolelle. Esimerkiksi puolison vanhempien rakentaman perheyhtiön kannalta voidaan pitää hyvin tärkeänä, että tulevalla vävyllä tai miniällä ei ole oikeutta yhtiön osakkeisiin.

Avioehtosopimus on määrämuotoinen sopimus, jolloin tiettyjen muotovaatimusten on täytyttävä. Avioehtosopimus on ensinnäkin tehtävä aina kirjallisesti ja molempien puolisoiden tulee allekirjoittaa se. Sopimuksesta on käytävä ilmi myös sen tekopäivä. Puolisoiden allekirjoituksen lisäksi avioehtosopimuksen allekirjoittaa kaksi esteetöntä todistajaa, joiden tehtävänä on todistaa avioehto oikeaksi. Mikäli toinen puolisoista on vajaavaltainen, tulee avioehtosopimuksessa olla edunvalvojan kirjallinen suostumus kahden esteettömän todistajan allekirjoituksella varustettuna. Todistajaksi kelpaa oikeustoimikelpoinen yli 15-vuotta täyttänyt henkilö. Todistajan esteettömyysvaatimus tarkoittaa, ettei todistaja saa olla aviopuolisoiden lähisukulainen, entinen tai nykyinen puoliso, kihlattu taikka kummankaan ottolapsi tai –vanhempi. Jos haluaa varmistua todistajien esteettömyydestä, kannattaa valita käytännössä melko vieraat ihmiset, jotka eivät ole sukulaisia kummallekaan puolisolle. Tyypillisesti todistajina käytetään esimerkiksi ystäväpariskuntaa.

Avioehtosopimus tulee aina rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa. Jos avioehtosopimus tehdään ennen avioliittoa, tulee vihipäivän olla tiedossa, jotta virasto voi rekisteröidä sopimuksen. Avioliiton solmimisen jälkeen tehty avioehtosopimus saatetaan rekisteröinnin myötä takautuvasti voimaan vihkipäivästä alkaen. Avioehtosopimuksen voi joko postittaa tai toimittaa henkilökohtaisesti. Virastolta voi pyytää varmistuksen avioehtosopimuksen rekisteröinnistä, mikäli haluaa varmuuden sopimuksen voimassaolosta. Jos voimassa oleva avioehtosopimus halutaan kumota tai sitä halutaan muuttaa, on uusi avioehtosopimus tehtävä ja kirjattava Digi- ja väestötietovirastossa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]