Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ulkomaalaisen kanssa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on avioliittolain mukaisesti oikeus sopia aviovarallisuusjärjestelmänsä ulottuvuudesta tekemällä avioehto. Puolisot voivat avioehdossa määrätä, että avio-oikeutta ei ole sellaiseen omaisuuteen, joka jommallakummalla heistä sopimuksen tekemisen hetkellä on tai jonka hän myöhemmin saa. Suomessa muita kuin edellä mainittuja poikkeuksia kihlakumppanien tai puolisoiden välisin sopimuksin ei saa tehdä puolisoiden lain mukaisista omaisuussuhteista. Suomessa avioehto on tehtävä kirjallisesti ja jätettävä Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Suomen lain mukaisia määräyksiä aviehdosta sovelletaan silloin, kun puolisoiden kotipaikaksi on avioliiton solmimisen jälkeen muodostunut Suomi. Näin on silloinkin, kun toinen aviopuoliso on ulkomaan kansalainen. Jos puolisoiden kotipaikka on myöhemmin siirtynyt toiseen valtioon, sovelletaan sen valtion lakia, jos puolisot ovat asuneet siellä vähintään viisi vuotta. Kyseisen valtion lakia sovelletaan kuitenkin välittömästi kotipaikan saamisesta alkaen, jos puolisoilla on aiemmin avioliiton aikana ollut siinä valtiossa kotipaikka tai jos kumpikin on sen valtion kansalainen. Puolisot voivat tehdä myös sopimuksen avioliiton varallisuussuhteisiin sovellettavasta laista. Avioliiton varallisuussuhteisiin sovellettavaksi laiksi voidaan määrätä sen valtion laki, missä toisella tai kummallakin puolisolla on kotipaikka tai jonka kansalainen puoliso on sopimusta tehtäessä. Jos toisen tai kummankin puolison kotipaikka on avioliiton aikana siirtynyt toiseen valtioon, sovellettavaksi voidaan määrätä myös sen valtion laki, missä kummallakin puolisolla oli viimeksi kotipaikka. Sovellettavaksi laiksi voidaan siis määrätä myös ulkomaalaisen aviopuolison kansalaisvaltion laki.

Avioehdon määräykset tulevat ajankohtaiseksi ositustilanteessa avioeron tai aviopuolison kuoleman johdosta. Avioehtosopimuksessa olevien määräysten pätevyys arvioidaan sen valtion lain mukaan, jota on sovellettava avioliiton varallisuussuhteisiin osituksen tullessa ajankohtaiseksi. Aviovarallisuusstatuutti voi siis muuttua puolisoiden muuttaessa pysyvästi toiseen valtioon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]