Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus ja perunkirjoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilön kuollessa muodostuu hänen varoistaan ja veloistaan kuolinpesä, jonka osakkaita ovat perilliset, yleistestamentinsaajat ja leski perillisenä tai avio-oikeuden nojalla eli silloin, jos avio-oikeutta ei ole poistettu avioehtosopimuksella. Kuoleman jälkeen tulee kuolinpesä selvittää perintöverotusta ja perinnönjakoa varten. Kolmen kuukauden määräajassa kuolemasta tulee toimittaa perunkirjoitus, jossa laaditaan perukirja. Tarkoituksena on selvittää kuolinpesän tila eli varat ja velat sekä perinnönsaajat. Perukirja tulee toimittaa verottajalle kuukauden kuluessa perunkirjoitustilaisuudesta. Verottaja määrää perintöveron perukirjan perusteella.

Leski on siis kuolinpesän osakas esimerkiksi avio-oikeuden nojalla. Tällöin perukirjaan tulee laittaa myös lesken omaisuutta koskevat tiedot, sillä ne ovat tarpeen perintöverotuksen määräämiseksi. Avioehtosopimuksella avio-oikeuden ulkopuolelle merkittyä lesken omaisuutta ei lähtökohtaisesti tarvitse merkitä perukirjaan samassa laajuudessa. Kuolleen puolison avio-oikeudesta vapaa omaisuus luonnollisesti tulee merkitä perukirjaan. Kopio avioehtosopimuksesta on myös laitettava perukirjan liitteeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]