Minilex - Lakipuhelin

Avioehto kuolemantapauksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehdolla voidaan poistaa puolisoiden avio-oikeus. Avio-oikeudella tarkoitetaan puolison oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avio-oikeuden poistaminen voidaan toteuttaa niin, ettei kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta mihinkään toistensa omaisuuteen tai niin, ettei vain toisella puolisolla ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen. Avio-oikeus voidaan poistaa myös vain tietyn omaisuuden osalta. Avioehto tulee tehdä kirjallisena ja se tulee päivätä. Lisäksi sekä osapuolten että kahden esteettömän todistajan tulee allekirjoittaa se. Avioehto rekisteröidään Digi- ja väestötietovirastossa, jotta se olisi pätevä.

Jos puolisoilla on avioehto, jolla he ovat sulkeneet avio-oikeuden pois, toisen puolison kuoleman jälkeen ei suoriteta omaisuuden ositusta. Omaisuus vain erotellaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että omaisuus luetteloidaan ja leski saa pitää oman omaisuutensa ja kuolinpesä vainajan omaisuuden. Vain yhteinen omaisuus jaetaan puoliksi.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

Lähtökohtaisesti avioehto pätee sekä erotilanteisiin että kuolemantapauksiin. Avioehto voidaan kuitenkin tehdä myös vain avioeron varalta. Tällainen avioehto sulkee avio-oikeuden pois, jos avioliitto päättyy eroon. Jos avioliitto päättyy kuolemantapauksen johdosta, puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuksiin. Jos aviopuolisoilla on avioehto vain avioeron varalle, ositus suoritetaan toisen puolisen kuoleman jälkeen normaalisti. Jos vainaja on varakkaampi, suorittaa kuolinpesä leskelle tasinkoa niin, että molempien varallisuudet ovat yhtä suuret. Lesken ei kuitenkaan tarvitse maksaa tasinkoa kuolinpesälle.

Avioehdolla ei ole vaikutusta lesken perintöoikeuteen. Jos vainaja oli lapseton ja naimisissa, leski perii vainajan omaisuuden, ellei vainaja ole testamentilla toisin määrännyt. Tätä ei estä edes avioehto, jolla avio-oikeus on suljettu kokonaan pois. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa