Minilex - Lakipuhelin

Avioehto kuoleman varalle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on sopimus, jolla aviopuolisot voivat poistaa avio-oikeuden toistensa omaisuuteen kokonaan tai osittain. Avio-oikeus tarkoittaa itsessään sitä, että puolisolla on oikeus avioliiton päättymisen jälkeen puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Tällöin varakkaampi puoliso suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalle, jotta avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö jakaantuisi puoliksi heidän kesken. Tämä jako suoritetaan osituksessa, jota kumpikin puolisoista voi vaatia toimitettavaksi avioeroasian vireille tulon tai toisen puolison kuoleman jälkeen.

Avioehtosopimuksella voidaan siis poistaa kokonaan avio-oikeus toisen omaisuuteen, eli tällöin eron tullessa ajankohtaiseksi toimitetaan vain omaisuuden erottelu eikä ositusta. Tasinkoa ei tällöin tarvitse suorittaa. Avio-oikeus voidaan myös poistaa vain osittain taikka vain toisen puolison osalta.

Avioehtosopimuksen voi tehdä myös pelkän avioeron varalta. Tällöin puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen avioerotilanteessa, mutta kuoleman tapahtuessa taas avio-oikeus toisen omaisuuteen on. Tällainen saattaa olla verotuksellisesti järkevää, sillä leski voi tällöin saada osituksessa vainajalta omaisuutta joutumatta kuitenkaan maksamaan perintöveroa. Sen sijaan sellainen tilanne, jossa avioehto tehdään vain kuoleman varalle, on epäselvä eikä sellaisen avioehdon pätevyydestä ole varmuutta.

Avioehto ei kuitenkaan vaikuta lesken perintöoikeuteen, vaan tämä perii kuolleen puolison, jos vainajalla ei ollut lapsia eikä tämä ollut tehnyt testamenttia.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioehtosopimuksen voi tehdä vain avioeron varalle, niin että kuolemantapauksessa avio-oikeus toisen omaisuuteen säilyy. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]