Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella aviopuolisot voivat poiketa lain asettamasta pääsäännöstä koskien omaisuuden jakautumista liiton päättyessä. Avioliittolain pääsäännön mukaan puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Osituksessa omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan puolisoiden kesken. Avioehtosopimuksella puolisot voivat rajata tai sulkea kokonaan puolisoiden avio-oikeuden toistensa omaisuuteen pois. Avioehtosopimus voi olla molemminpuolinen tai yksipuolinen ja se voi koskea koko omaisuutta taikka vain osaa omaisuudesta. Kun avioliitto tai rekisteröity parisuhde päättyy, suoritetaan ositus, jossa avioparin omaisuus jaetaan.

Jos aviopari on tehnyt avioehtosopimuksen, joka koskee kaikkea omaisuutta ja on molemminpuolinen, suoritetaan omaisuuden erottelu, jossa molemmille puolisoille annetaan heidän oma omaisuutensa. Jos avioehtosopimus koskee osaa omaisuudesta, tulee osituksessa jaettavaksi omaisuus, jota ei sopimuksessa ole määrätty avio-oikeuden ulkopuolelle.  

Ositus toimitetaan, kun parisuhde päättyy. Ositus ei siten ole riippuvainen siitä, päättyikö liitto avioeron taikka toisen puolison kuoleman johdosta. Avioehtosopimus on voimassa myös toisen puolison kuollessa, joten omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti avioehtosopimuksen mukaisesti myös jäämistöosituksen yhteydessä.

Avioehtosopimuksesta voidaan poiketa ainoastaan poikkeuksellisesti silloin, kun sopimuksen noudattaminen johtaisi toisen puolison osalta kohtuuttomuuteen. Käytännössä kohtuuttomuus voi syntyä, jos toinen puoliso saa perusteetonta taloudellista etua. Tällöin avioehtosopimusta voidaan kohtuullistaa toisen osapuolen hyväksi. Kohtuuttomuuteen voi vedota ainoastaan osituksen yhteydessä.

Lisätietoa sekä yksilöidyn vastauksen omaan kysymykseesi saat soittamalla lakipuhelimeen tai olemalla yhteydessä lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]