Minilex - Lakipuhelin

Avioehto, ei lapsia

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton oikeusvaikutuksiin kuuluu suoraan lain nojalla, että puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Avio-oikeudella on merkitystä silloin, kun avioliitto päättyy avioeroon tai puolison kuolemaan. Tällöin puolisoiden omaisuus jaetaan osituksessa puoliksi, elleivät puolisot ole avioehtosopimuksella rajoittaneet tai poistaneet avio-oikeuttaan toistensa omaisuuteen. Kun avio-oikeus on avioehdolla poistettu, avioeron jälkeen toimitetaan osituksen sijaan omaisuuden erottelu eli puolisot pitävät oman omaisuutensa. Jos avioliitto päättyy puolison kuolemaan, eloonjääneen puolison asema voi olla erilainen riippuen siitä, oliko kuolleella puolisolla rintaperillisiä vai ei. Rintaperillisiä ovat lapset, lapsenlapset ja muut suoraan alenevassa polvessa olevat perilliset.

Jos avioehtosopimuksella on poistettu aviopuolison avio-oikeus kokonaan, menee kuolleen puolison perintö hänen rintaperillisilleen ja kuoleman jälkeen ennen perinnönjakoa toimitetaan puolisoiden omaisuuden erottelu. Avioehdosta huolimatta eloonjääneellä puolisolla on kuitenkin oikeus pitää kuolinpesän omaisuus jakamattomana hallussaan. Perilliset voivat kuitenkin vaatia perinnönjakoa. Tällöinkin jaosta huolimatta leskellä on oikeus pitää puolisoiden yhteinen asunto ja tavanomainen asuntoirtaimisto hallussaan. Avioehto ei siis vaikuta tähän lesken oikeuteen.

Kuolleen puolison ollessa vailla rintaperillisiä, eloonjäänyt puoliso perii suoraan lain nojalla. Puolison perintöoikeuteen ei vaikuta se, onko avioehtosopimus tehty. Puolison oikeus perintöön voidaan kuitenkin poistaa testamenttaamalla omaisuus muulle taholle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]