Minilex - Lakipuhelin

Avioerohakemus ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen, vaikka he omistavatkin liiton aikana oman omaisuutensa. Avio-oikeus toteutetaan liiton purkautuessa avioeroon tai toisen puolison kuolemaan jakamalla avio-oikeuden alainen omaisuus osituksessa tasan puolisoiden kesken. Avio-oikeutta voidaan kuitenkin rajoittaa puolisoiden keskinäisellä avioehtosopimuksella, jossa he määräävät, ettei toisella tai kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta johonkin tai mihinkään omaisuuteen. Avioehdolla voidaan myös palauttaa aiemmin poistettu avio-oikeus. Avioehtosopimus tulee voimaan sen jälkeen, kun se on rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa. Sopimus ei kuitenkaan tule voimaan, jos se on jätetty rekisteröitäväksi vasta avioeron vireille tultua eli avioerohakemuksen jättämisen jälkeen.

Ositus voidaan toimittaa ositusperusteen ilmettyä eli eron ollessa kyseessä heti avioeron vireille tultua, ja tällöin osituksessa huomioidaan aiemmin rekisteröity avioehtosopimus. Jos avioehto on kaikkea omaisuutta koskeva ja molemminpuolinen, toimitetaan osituksen sijaan ainoastaan omaisuuden erottelu. Puolisoiden tekemä avioehtosopimus ei kuitenkaan vaikuta ennen kuin se on saatettu voimaan, ja siten avioerohakemuksen toimittamisen jälkeen rekisteröitäväksi jätetty avioehto on myöhässä. Puolisot eivät voikaan vaikuttaa omaisuuden avio-oikeudelliseen luonteeseen osituksessa enää ositusperusteen synnyttyä. Jos kuitenkin ero myöhemmin raukeaa, voivat puolisot rekisteröidä avioehtosopimuksensa. Eron harkinta-aikana toimitettu ositus ei myöskään menetä vaikutustaan eron raukeamisen myötä, ja koska avio-oikeus lakkaa ositukseen, ei puolisoilla ole enää tällöin avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Puolisot voivat tällöin palauttaa avio-oikeuden tekemällä uuden avioehtosopimuksen, jossa näin sovitaan.

Avioehtosopimus on siis saatettava voimaan rekisteröimällä se ennen avioerohakemuksen toimittamista, mikäli haluaa sen vaikuttavan eron perusteella toimitettavassa osituksessa. Asianmukaisesti rekisteröityihin avioehtoihin ei avioerohakemuksella sen sijaan ole muuta vaikutusta kuin se, että avioehdon vaikutukset alkavat näkyä vasta tämän jälkeen, sillä ositus tai erottelu voidaan toimittaa. Mikäli sinulla on kysyttävää avioeroon tai avioehtosopimuksiin liittyen, asiantuntevia neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]