Minilex - Lakipuhelin

Osituskirja ja avioehto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituskirja ja avioehto ovat kaksi täysin eri asiakirjaa, jotka kuitenkin liittyvät läheisesti toisiinsa. Avioehto tulee ajankohtaiseksi avioliiton päättyessä eroon tai toisen puolison kuolemaan. Tällöin suoritettavassa osituksessa avioehdon huomioon ottaminen on erittäin tärkeää, jotta osituskirja voidaan laatia oikeaoppisesti ja siten kuin puolisot ovat avioliitossa eläessään tarkoittaneet.

Osituskirja tarkoittaa omaisuuden osituksesta laadittavaa dokumenttia. Osituksessa aviopuolisoiden avio-oikeuden alaisen yhteenlasketun omaisuuden säästö jaetaan kahteen yhtä suureen osaan, jonka jälkeen tosiasiallisesti enemmän omistava puoliso on velvollinen maksamaan vähävaraisemmalle puolisolleen tasinkona laskennallisen erotuksen. Osituksessa olennaista on se, että puolisoiden avio-oikeuden ulkopuolelle rajaama omaisuus jätetään osittamatta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Omaisuuden rajaaminen avio-oikeuden ulkopuolelle onnistuu avioehtosopimuksella. Avioehdolla puolisot sopivat avioliiton aikana, että heillä ei ole avio-oikeutta toistensa tiettyyn tai mihinkään omaisuuteen. Avioehto on esitettävä osituksessa. Ositusta seuraa avioeron yhteydessä omaisuuden jakaminen puolisoiden kesken, tai kuolemantapauksessa perinnön jakaminen perintöön oikeutetuille henkilöille.

Jos avioehto on avio-oikeiden täysin poissulkeva, ei osituskirjaa laadita. Osituksen sijaan suoritetaan omaisuuden erottelu, josta on ladittava omaisuuden erottelukirja. Avioehdon esittäminen avioliiton päättymisen yhteydessä on tärkeää myös siinä mielessä, että tiedetään onko tilanteessa laadittava osituskirja vai erottelukirja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa