Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja aviopuolisoiden omaisuuden erottelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat avioehtosopimuksella poistaa avio-oikeuden. Tällä sopimuksella puolisot voivat siis määrätä, että kummallakaan heistä ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen omaisuuteen (avio-oikeuden täydellisesti poissulkeva avioehto) tai ettei kummallakaan ole avio-oikeutta tiettyyn toisen omaisuuteen (osittainen avioehto) taikka ettei toisella ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen omaisuuteen (yksipuolinen avio-ehto). Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan omaisuuden osituksen sijaan ainoastaan puolisoiden omaisuuden erottelu.

Omaisuuden ositus on kuitenkin yleisin tapa purkaa puolisoiden aviovarallisuussuhteet, sillä vain osa aviopareista solmii avioehtosopimuksen. Seuraavaksi yleisin toimitus on yhdistetty omaisuuden ositus ja erottelu. Tällöin puolisoilla on siis sekä avio-oikeuden alaista omaisuutta että avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Seuraavassa keskitytään kuitenkin ainoastaan omaisuuden erotteluun sellaisessa tilanteessa, jossa puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen.

Omaisuuden erottelu voidaan suorittaa silloin, jos on olemassa erotteluperuste, eli puolison kuolema, vireillä oleva avioero tai poikkeuksellisesti myös asumusero. Asumusero voi olla ositusperusteena ainoastaan silloin, jos puolisoiden avioliittoon sovelletaan Suomen lakia ja heidät on vieraassa valtiossa tuomittu asumuseroon, joka ei ole rauennut. Tämä on kuitenkin melko harvinaista.

Omaisuuden erottelussa kumpikin puoliso saa itselleen kuuluvan omaisuutensa. Jos puolisoiden omaisuutta eroteltaessa jonkin irtaimen esineen suhteen ei käy olosuhteista selville eikä myöskään voida näyttää, kummanko puolison omaisuuteen se kuuluu tai että se on yhteistä omaisuutta, on puolisoiden katsottava saaneen sen yhteisesti yhtäläisin oikeuksin. Puolisoiden yhteinen omaisuus jaetaan myös omaisuuden erottelussa.

Omaisuuden erottelu voidaan toimittaa joko puolisoiden välisin sopimuksin tai sitten puolisot voivat hakea pesänjakajan määräämistä suorittamaan omaisuuden erottelun. On lisäksi huomattava, että puhtaana omaisuuden erotteluna alkanut toimitus voi muuttua osittaiseksi ositukseksi, jos esimerkiksi pesänjakaja sovittelee avio-ehtoa. Tällöin osa avio-oikeudesta vapaasta omaisuudesta muuttuu avio-oikeuden alaiseksi omaisuudeksi, joka ositetaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]