Minilex - Lakipuhelin

Miten avioehto tehdään?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus on sopimus, jolla rajataan puolisoiden avio-oikeuden laajuutta määrittämällä, mikä omaisuus kuuluu avio-oikeuden piiriin ja mikä puolestaan kuuluu sen ulkopuolelle. Avioehdolla voidaan poiketa avioliittolain pääsäännöstä eli avio-oikeuden alaisen omaisuuden jakaantumisesta tasan puolisoiden kesken avioliiton päättyessä. Avioehtosopimus voidaan solmia ennen avioliittoa tai sen aikana. Avioehto voidaan tehdä esimerkiksi tilanteessa, jossa puolisot haluavat rajata tietyn omaisuuden, kuten sukutilan, kuuluvan avio-oikeuden ulkopuolelle. Avioehtosopimukselle on avioliittolaissa asetettu tiukat muotovaatimukset. Lisäksi avioehto tulee laatimisen jälkeen rekisteröidä Digi-ja väestötietovirastossa tai Ahvenanmaan valtionvirastossa, jotta se tulee voimaan ja katsotaan päteväksi. Kumpikaan puoliso ei voi yksin laatia avioehtosopimusta, vaan avioehtosopimuksen laatimiseen tarvitaan aina molempien puolisoiden suostumus.

 

Avioehdolla on tiukat muotomääräykset

Avioehtosopimuksen voivat solmia kihlakumppanit ennen avioliittoa tai aviopuolisot avioliiton aikana. Avioliittolaissa on asetettu tiukat muotomääräykset avioehtosopimukselle. 

Jotta avioehtosopimus katsotaan avioliittolain mukaan päteväksi, sen tulee olla:

  1. kirjallinen,
  2. päivätty,
  3. allekirjoitettu,
  4. kahden esteettömän todistajan todistama ja
  5. rekisteröity.

Ensinnäkin avioehtosopimuksen tulee olla aina kirjallinen. Toiseksi avioehtosopimuksen tulee olla päivätty. Kolmanneksi avioehtosopimuksessa tulee olla molempien puolisoiden tai kihlakumppaneiden allekirjoitukset. Neljänneksi kahden esteettömän eli puolueettoman henkilön tulee todistaa avioehtosopimus oikeaksi eli puolisoiden tai kihlakumppaneiden allekirjoitukset henkilön itsensä tekemiksi. Todistajien tulee olla yli 15-vuotiaita. Esteellisiä henkilöitä avioehtosopimuksen todistajiksi ovat ainakin puolisoiden nykyiset tai entiset aviopuolisot, sisarukset, lapset, vanhemmat ja alle 15-vuotiaat henkilöt. Lisäksi esteellisiä ovat henkilöt, joilla on muu sukulaisuuteen tai parisuhteeseen rinnastuva läheinen suhde puolisoihin. Myös henkilöt, joiden henkinen toiminta on häiriintynyt, niin etteivät he ymmärrä todistamisen merkitystä, ovat esteellisiä avioehtosopimuksen todistajiksi. Viidenneksi avioehtosopimus tulee rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastossa tai Ahvenanmaan valtionvirastossa, jotta se tulee voimaan. Sopimuksen rekisteröinti Digi- ja väestötietovirastossa tai Ahvenanmaan valtionvirastossa voidaan tehdä avioliiton aikana paitsi silloin, jos avioero on vireillä tai aviopuoliso on kuollut. Mikäli kihlapari haluaa tehdä avioehtosopimuksen jo ennen avioliittoa, sen voi rekisteröidä vasta vihkimisen jälkeen Digi- ja väestötietovirastossa tai Ahvenmaan valtionvirastossa. Avioehdon tulee täyttää kaikki lain asettamat muotomääräykset ja se on rekisteröitävä, jotta avioehto katsotaan päteväksi. Mikäli avioehto ei täytä muotomääräyksiä tai se ei ole rekisteröity, se on pätemätön eikä sido osapuolia avioliiton päättyessä. Huomioitava on, että Digi- ja väestötietovirasto tai Ahvenanmaan valtionvirasto ei rekisteröinnin yhteydessä tarkista avioehdon muodollista pätevyyttä. Avioehtoon voi jäädä näin piilevänä muotovirhe, johon puolisolla on oikeus vedota myöhemmin. 

 

Kuka voi tehdä avioehtosopimuksen?

Avioehtosopimuksen voivat solmia kaikki täysi-ikäiset henkilöt, jotka ovat naimisissa tai menossa naimisiin. Kumpikaan puolisoista ei voi tehdä avioehtosopimusta yksinään, vaan avioehtosopimuksen solmimiseen tarvitaan aina molempien puolisoiden suostumus. Jos avioehtosopimusta solmivalle puolisolle on määrätty edunvalvoja, on edunvalvojan hyväksyttävä kirjallisesti tehty avioehtosopimus. Avioehtosopimuksen voivat parit laatia itse, mutta sen tekemiseen kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Asiantuntevaa lakimiestä konsultoimalla voidaan varmistaa, että laadittu avioehtosopimus vastaa aviopuolisoiden yhteistä tarkoitusta ja tarpeita.

 

Millainen avioehtosopimus voi olla?

Avioehtosopimuksella voidaan hyvin laaja-alaisesti sopia avio-oikeuden ulkopuolelle jäävästä omaisuudesta. Avioehtosopimukset voidaan jakaa kolmeen eri tyyppiin: kokonaan avio-oikeuden poissulkevaa avioehtosopimukseen, osittaiseen avioehtosopimukseen ja yksipuoliseen avioehtosopimukseen. Ensinnäkin avioehdolla voidaan puolisoiden välinen avio-oikeus poistaa kokonaan. Jos puolisoilla on kokonaan avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus ja avioliitto päättyy puolison kuoleman tai avioeron johdosta, suoritetaan puolisoiden omaisuuden erottelu, jossa molemmat puolisot tai leski ja kuolinpesä saavat pitää oman omaisuutensa.

Toiseksi avioehtosopimus voi olla myös osittainen, jolloin vain tietty omaisuus suljetaan avio-oikeuden ulkopuolelle. Esimerkiksi suvussa kulkenut kesäpaikka tai puolison yrityksen osakkeet voidaan sulkea avio-oikeuden ulkopuolelle. Jos puolisoilla on avio-oikeuden osittain poissulkeva avioehtosopimus ja avioliitto päättyy avioeron tai puolison kuoleman johdosta, suoritetaan yhdistetty avio-oikeuden ulkopuolelle kuuluvan omaisuuden erottelu ja avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositus. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alainen nettovarallisuus lasketaan yhteen, sillä kummallakin aviopuolisolla on avioliittolain mukaan oikeus saada puolet yhteenlasketusta nettovarallisuudesta. 

Kolmanneksi avioehtosopimus voi olla myös yksipuolinen. Yksipuolisella avioehtosopimuksella voidaan sulkea avio-oikeuden ulkopuolelle vain toisen puolison tietty omaisuus tai koko omaisuus. Jos puolisoilla on yksipuolinen avioehtosopimus ja avioliitto päättyy puolison kuoleman tai avioeron johdosta, suoritetaan yhdistetty omaisuuden ositus ja erottelu. Omaisuuden erottelussa erotellaan toisen puolison avio-oikeuden ulkopuolelle sovittu omaisuus. Omaisuuden osituksessa jaetaan toisen puolison avio-oikeuden alainen netto-omaisuus puoliksi molemmille. Toinen puoliso saa siis avioliiton päättyessä pitää koko omaisuutensa ja toisen puolison omaisuus menee puoliksi molemmille. 

Avioehtosopimus voidaan laatia myös niin, että se koskee vain avioliiton purkautumista avioeron vuoksi. Avioehtosopimusta ei tällöin sovelleta, jos avioliitto päättyy puolison kuoleman johdosta. Avioeron varalle tehty avioehtosopimus soveltuu tilanteisiin, joissa puolisot haluavat solmia avioehtosopimuksen, mutta puolisot kuitenkin haluavat turvata lesken aseman avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, jos avioliitto päättyy puolison kuoleman johdosta. 

Avioehtosopimuksella voidaan sopia sopimuksen tekohetkellä olevan omaisuuden lisäksi myös puolisoiden myöhemmin saamasta omaisuudesta. Esimerkiksi avioehtosopimuksella voidaan sopia puolisoiden myöhemmin testamentilla saaman omaisuuden kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelleEdellisten lisäksi avioehtosopimuksella voidaan myös sopia omaisuuden tuoton kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelle. Omaisuuden tuotolla tarkoitetaan esimerkiksi puolison omistamasta metsästä saatua puunmyyntituloa tai puolison omistamasta asunto-osakkeesta saatua vuokratuloa. Avioehtosopimuksessa voidaan myös sopia tietyn omaisuuden sijaan tulleen omaisuuden kuulumisesta avio-oikeuden ulkopuolelle. Sijaan tulleella omaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että puoliso omistaa avioehtosopimusta laadittaessa kesämökin ja sopimuksella sovitaan, että kesämökki ei kuulu avio-oikeuden piiriin, eikä myöskään sen sijasta tullut omaisuus. Kesämökin omistava puoliso myöhemmin myy mökin ja saa siitä rahaa. Kaupasta saadut rahat ovat kesämökin sijaan tullutta omaisuutta, eivätkä kuulu avio-oikeuden piiriin.

 

Avioehtosopimusta voidaan muuttaa

Avioehtosopimusta voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehtosopimus. Uuden avioehtosopimuksen tulee täyttää avioliittolaissa säädetyt muotomääräykset ja se tulee rekisteröidä Digi-ja väestötietovirastossa tai Ahvenanmaan valtionvirastossa. Esimerkiksi, jos puolisot ovat tehneet avio-oikeuden kokonaan poissulkevan avioehtosopimuksen, voivat puolisot muuttaa sopimusta laatimalla avioehtosopimuksen, jolla avio-oikeus puolison omaisuuteen palautetaan. Avioehtosopimus ei tule voimaan, jos se on jätetty sen jälkeen, kun avioero tai avioliiton kumoaminen on pantu vireille.  

 

Yhteenveto

  • Avioehtosopimus on sopimus, jolla rajataan puolisoiden avio-oikeuden laajuutta määrittämällä, mikä omaisuus kuuluu avio-oikeuden piiriin ja mikä puolestaan kuuluu sen ulkopuolelle. Avioehdolla voidaan poiketa avioliittolain pääsäännöstä eli avio-oikeuden alaisen omaisuuden jakaantumisesta tasan puolisoiden kesken avioliiton päättyessä.
  • Kumpikaan puoliso ei voi yksin laatia avioehtosopimusta, vaan avioehtosopimuksen laatimiseen tarvitaan aina molempien puolisoiden suostumus.
  • Avioehtosopimuksen voivat solmia kaikki täysi-ikäiset henkilöt, jotka ovat naimisissa tai menossa naimisiin.
  • Avioehtosopimus voi olla kokonaan avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus, osittainen avioehtosopimus tai yksipuolinen avioehtosopimus.
  • Avioehtosopimusta voidaan muuttaa laatimalla uusi avioehtosopimus

 

Summary in English

  • A prenuptial agreement is a contract that limits the extent of sposes matrimonial propertyrights by determining what property belongs within the scope of those rights and what property falls outside of them. A prenuptial agreement can deviate from the main rule of marital law, which is the equal division of matrimonal property between the spouses at the end of the marriage.
  • neither spose can draft the agreement alone as the consent of both sposes is always required for the drafting of prenuptial agreement.
  • All adult persons who are married or about to get marriedcan enter into prenuptial agreement. 
  • A prenuptial agreement can be a completely matrimonal property rights-excluding prenuptial agreement, a partial prenuptial agreement or a unilateral prenuptial agreement.
  • A prenuptial agreement can be amended by drafting a new prenuptial agreement.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Voiko avioehdon laatia itse esimerkiksi käyttämällä netin valmiita mallipohjia?

Avioehdon voi laatia itse, mutta avioehtosopimusta laatiessa on tärkeää ymmärtää, mitä on tekemässä. On tärkeää tietää avioehtosopimuksen pätevyyden vaatimukset, kuten avioliittolain määräämät muotovaatimukset. On tärkeää tietää myös, miten avioehtosopimus vaikuttaa puolison kuoleman tai avioeron jälkeen. Asiantuntijan apua hyödyntämällä voidaan varmistaa, että laadittu sopimus vastaa parhaiten molempien puolisoiden yhteistä tarkoitusta. Itse laadittu sopimus ja sen sisältö kannattaa varmistaa asian osaavalla lakimiehellä, jotta voidaan saada varmuus siitä, että avioehtosopimus on avioparille sopiva.

 

 

Aiheesta muualla:

Varoitukset

  • Avio-oikeuden alaista omaisuutta ei saa hoitaa niin, että se aiheettomasti vähenee toisen puolison vahingoksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]