Minilex - Lakipuhelin

Avioehtosopimus jälkikäteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimus solmitaan ennen avioliittoa tai parisuhteen rekisteröintiä tai niiden aikana. Jäljempänä puhutaan yksinkertaisuuden vuoksi vain avioliitosta. Avioehtosopimusta ei voi pätevästi solmia jälkikäteen eli avioliiton purkauduttua. Avioehtoa ei voi myöskään solmia, jos avioeroa koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeudessa. Myöhässä tehty avioehtosopimus ei tule voimaan.

Ennen avioliittoa tai sen aikana kihlakumppanit tai puolisot voivat niin halutessaan yhteisymmärryksessä ja molempien suostumuksella sopia avioehdosta. Huomioon tulee kuitenkin ottaa, että avioehto on laissa säädelty määrämuotoinen sopimus. Sen tulee muun muassa olla kirjallinen, todistajien allekirjoittama ja rekisteröity Digi- ja väestötietovirastossa.

Avioehto voidaan myös yhteisymmärryksessä peruuttaa tai sitä voidaan muuttaa samoja muotomääräyksiä noudattaen ennen avioliittoa tai sen aikana. Avioehtosopimus voi vaikuttaa olennaisesti puolisoiden omaisuuden jakaantumiseen avioliiton päättyessä ja siten mahdollisesti myös sivullisten, kuten velkojien asemaan.

Aviopuolisoilla on avioehdosta huolimatta oikeus sopia omaisuuden jaosta avioerotilanteessa toisin kuin avioehdossa on määrätty. Tällaista sopimusta kutsutaan osituksen esisopimukseksi tai sopimukseksi avioeron varalta. Se voidaan tehdä ennen avioliittoa, sen aikana ja myös avioeron jo ollessa vireillä ennen ositusta. Esisopimuksella voidaan pyrkiä täsmentämään avioehdon sisältöä tai se voi myös olla ristiriidassa avioehdon kanssa. Puolisoiden keskinäisessä suhteessa sopimus on sitova. On huomattava, että esisopimus ei pääsääntöisesti sido ulkopuolisia tahoja, jos siinä on poikettu lainmukaisesta osituksesta. Lainmukaisessa osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan puoliksi tai siten, miten avioehdossa on määrätty. Näin ollen esisopimuksella ei voida sopia avioehdosta poikkeavasti siten, että se sitoisi esimerkiksi verottajaa, velkojia tai perillisiä toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa. Näitä tahoja sitoo pätevä avioehtosopimus tai muu suoraan lain mukaan määräytyvä ositus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]