Minilex - Lakipuhelin

Avioehto ja keskinäinen testamentti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella eli avioehdolla ja keskinäisellä testamentilla voidaan molemmilla määrätä aviopuolisoiden omaisuudesta. Avioehdolla voidaan vaikuttaa puolisoiden avio-oikeuden laajuuteen ja siten omaisuuden jakoon avioliiton purkauduttua joko toisen puolison kuoleman tai avioeron vireille tulemisen johdosta. Keskinäisellä testamentilla aviopuolisot voivat päättää omaisuutensa kohtalosta, kun toinen heistä kuolee.

Avioehto

Aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton myötä. Avio-oikeus realisoituu avioliiton päättymisen jälkeen tehtävässä omaisuuden osituksessa, jossa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan tasan. Varakkaampi puoliso joutuu tällöin suorittamaan toiselle puolisolle tasauseränä tasinkoa, jotta molemmat saavat yhtä suuren avio-osan. Puolisot voivat kuitenkin määrätä avio-oikeuden laajuudesta avioehdolla ja poiketa edellä selostetusta. Avioehdossa voidaan sopia avio-oikeuden poistamisesta kokonaan tai osittain joko yksi- tai molemminpuolisesti. Avioehdolla voidaan myös palauttaa aiemmin poistettu avio-oikeus. Avioehdossa on myös mahdollista sopia, että avio-oikeutta ei ole siinä tapauksessa, että avioliitto päättyy eroon.

Jos puolisot ovat laatineet avio-oikeuden kokonaan poissulkevan avioehdon, toimitetaan avioliiton purkauduttua omaisuuden erottelu. Jos avioehto on osittainen eli koskee vain tiettyä omaisuuttaa, toimitetaan avioliiton purkauduttua sekä omaisuuden ositus että erottelu. Tässä tilanteessa puolisot erottelevat omaisuudestaan avio-oikeuden ulkopuolelle rajatun omaisuuden. Jäljelle jäänyt omaisuus on siten avio-oikeuden alaista ja sen osalta toimitetaan ositus, eli kumpikin puoliso saa kyseisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä puolet.

Keskinäinen testamentti

Testamentilla puoliso voi määrätä omaisuutensa omistus- tai hallintaoikeuden jättämisestä puolisolleen. Keskinäisen testamentin tehtävänä on turvata eloonjääneen puolison asema. Se ei kuitenkaan saa loukata ensiksi kuolleen puolison perillisten oikeutta perintöön. Eloonjäänyt puoliso saa toisen puolison omaisuuden tämän kuoleman jälkeen ja perilliset saavat omansa lesken kuoltua. Keskinäinen testamentti on mahdollista tehdä myös avopuolisoiden välille. Se onkin heidän ainoa keinonsa määrätä omaisuuden siirrosta toiselle osapuolelle, jos toinen heistä kuolee.

Muotovaatimukset

Sekä avioehto että keskinäinen testamentti ovat tehtävä muotovaatimusten mukaisesti. Muotovaatimukset näissä kahdessa asiakirjassa ovat kuitenkin erilaiset. Avioehto tulee olla kirjallinen, päivätty, kummankin puolison allekirjoittama sekä kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Todistajien ei tarvitse tietää, että kyseessä on avioehto. Heidän ei myöskään tarvitse välttämättä olla paikalla, kun puolisot allekirjoittavat avioehdon, vaan puolisot voivat tunnustaa heille aiemmin merkityn allekirjoituksensa oikeaksi. Avioehto tulee lisäksi toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Keskinäisen testamentin tulee myös olla kirjallinen ja kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Testamentin tekijöiden tulee kuitenkin allekirjoittaa testamentti todistajien yhtä aikaa läsnä ollessa ja todistajien tulee tietää, että kyseessä on testamentti.

Avioehto ja keskinäinen testamentti ovat luonteeltaan erilaisia asiakirjoja. Avioehdon tarkoituksena on yleensä suojata puolison omaisuuttaa avioliiton päättymisen varalta. Testamentin tarkoituksena on puolestaan tarjota taloudellista suojaa eloonjääneelle puolisolle.

Lisää avioehdon ja testamentin laatimisesta voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme soittamalla lakipuhelimeen!

Varoitukset

-Avioehtoa ei voida pätevästi laatia ja rekisteröidä enää avioliiton purkautumisen jälkeen.

-Oikeuskäytännössä on katsottu, ettei testamenttia voi laatia siten, että osa siitä jätetään täsmennettäväksi suullisella jälkimääräyksellä.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]