Minilex - Lakipuhelin

Avioehto avoliittossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioehtosopimuksella eli avioehdolla puolisot tai kihlakumppanit voivat määrätä avio-oikeuden laajuudesta avioliitossaan. Avioehdolla avio-oikeus voidaan poistaa tai sitä voidaan rajoittaa, mutta toisaalta sillä voidaan myös palauttaa avio-oikeus. Avioehdon vaikutukset tulevat ajankohtaiseksi vasta sitten, kun avioliitto purkautuu avioeron tai puolison kuoleman vuoksi. Tällöin suoritetaan joko omaisuuden erottelu tai ositus riippuen siitä, millainen avioehto on laadittu. Totaalinen eli avio-oikeuden kokonaan poissulkeva avioehto johtaa yleensä omaisuuden erotteluun.

Avoliitto ei luo kumppaneille avio-oikeutta toistensa omaisuuteen ja näin ollen heidän ei ole tarpeen suojata omaisuuttaan avioehdolla. Avoliitossa molempien osapuolten omaisuus kuuluu heille itselleen. Lisäksi avopuolisoilla voi olla - ja yleensä onkin - yhdessä hankittua omaisuutta. Näin ollen kumppaneilla saattaa olla tarve sopia siitä, miten yhteinen omaisuus jaetaan erotilanteessa tai toisen kuolemantapauksessa. He voivat tehdä vapaasti sitä koskevan sopimuksen, tosin se ei ole sama asia kuin avioehto.

Kun avoliitto purkautuu, siihen sovelletaan lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta, jos avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Kyseisen lain mukaan avoliiton purkautumistilanteessa suoritetaan avopuolison vaatiessa omaisuuden erottelu. Yhteisen omaisuuden yhteisomistussuhteet on vaadittaessa purettava.

Avioehdon voivat siis tehdä vain avioparit tai kihlakumppanit ja avioehtosopimus tulee voimaan vasta vihkimisen jälkeen. Jos avopuolisot ovat menneet kihloihin, voivat he laatia avioehdon valmiiksi ennen vihkimistä. Avioehto on kihlakumppaneiden ja aviopuolisoiden ainoa keino vaikuttaa omaisuutensa keskinäiseen jakoon avioliiton mahdollisesti päättyessä, joten sen laadinta ja rekisteröinti on syytä hoitaa mahdollisimman ajoissa joko ennen vihkimistä tai sen jälkeen. Neuvoja avioehdon laadintaan ja rekisteröintiin liittyvissä kysymyksissä saat soittamalla lakipuhelimeemme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]