Hei! Vapaajan mökillä on kolme omistajaa, kaikilla kolmasosat. Minä olen yksi omistajista ja olen samalla mökin rahastonhoitaja, maksan sähkölaskut, jätelaskut jne. Nyt nämä muut omistjat (vanhoja miehiä, minä nuorempi) eivät suostu osallistumaan yhteisiin kuluihin enää. Olen lähettänyt laskumuistutuksia, soitellut ja he ovat hyvinkin tietosia tilanteesta. Nyt joudun itse hoitamaan kaikki yhteiset laskut omalta tililtäni. Mitä teen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

te ja muut yhteisomistajat olette luultavasti joskus sopineet, kuinka paljon kukin osallistuu yhteisiin kuluihin. Niinpä muut ovat laiminlyöneet sopimuksen mukaisen maksuvelvoitteen. (Suullinenkin sopimus on sitova, mutta sen sisältöä on vaikea näyttää toteen.) Voitte nostaa käräjäoikeudessa ns. suorituskanteen: Siinä pyydetään, että tuomioistuin velvoittaa muut maksamaan teille sopimuksen mukaisen määrän X rahaa. Tuomio voidaan tarvittaessa panna ulosotolla täytäntöön.

Maksuasiaa ei kuitenkaan ehkä kannata heti viedä tuomioistuimeen. Se luultavasti kärjistäisi teidän ja muiden yhteisomistajien välejä. Maksuasian tuomiohan ei muuttaisi itse yhteisomistussuhdetta mitenkään.

Siksi teidän kannattaa ensin miettiä, mitä haluatte itse mökkikiinteistöltä. Jos haluatte saada mökin itsellenne ja päästä muista eroon, voitte tehdä käräjäoikeudelle hakemuksen yhteisomistussuhteen purkamisesta. Tässä tapauksessa purkaminen tapahtuu myymällä koko mökkikiinteistö. Mutta jos ette halua itse mökkiä, voitte joko hakea suhteen purkamista tai myydä oman osuutenne. Pelkän omistusosuuden arvo voi tosin jäädä yllättävän pieneksi.

Voitte toki neuvotella asiasta muiden yhteisomistajien kanssa ja käyttää uhkina edellä mainittuja keinoja. Voitte esimerkiksi yrittää ostaa muut ulos sillä uhalla, että muuten haette suhteen purkamista, jolloin mökki kuitenkin myydään. Tai voitte pyytää heitä osallistumaan yhteisiin kuluihin sillä uhalla, että muuten nostatte suorituskanteen.

Mutta jos yksityiset neuvottelut eivät tuota tulosta, voitte hakea käräjäoikeudelta yhteisomistussuhteen purkamista. Kun pääasia eli mökin kohtalo on ratkaistu, voitte myös nostaa suorituskanteen. Siten saatte muilta ne rahat, jotka heidän olisi pitänyt sopimuksen mukaan maksaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »