Olemme solmineet avioliiton v.1982. Ostin tontin v.1983, jolle rakensimme omakotitalon yhdessä. Eli lainhuuto on nimissäni, jos minä kuolen saako vaimo puolet pesästä. Mitä pitää tehdä, että näin kävisi. Meillä on lapsia.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,
oletetaan ensin, että mies kuolee tekemättä testamenttia. Ellei avioehtoa ole, tehdään ensin jäämistöositus, jossa parin yhteenlaskettu netto-omaisuus puolitetaan: Puolet leskelle, puolet kuolinpesälle (so. lapsille). Kannattaa kuitenkin huomata, että ositus on sinänsä pelkkä laskennallinen toimi: Siihen ei välttämättä liity mitään konkreettista omaisuuden siirtoa.

Ositus ei näet tarkoita, että lesken pitäisi luopua jostain parin omaisuudesta, esimerkiksi omakotitalosta. Perintökaaren 3 luvun 1a §:ssä säädetään, että leski saa pitää vainajan jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jos rintaperillinen ei vaadi jäämistöomaisuuden jakoa. Vaikka joku rintaperillinen vaatisi jakoa, leski saa pitää kokonaan hallinnassaan asunnon, jota puolisot käyttivät yhteisenä kotina. Lesken oikeus asuntoon on siis turvattu suoraan lain nojalla.

Toki puolisot voivat halutessaan järjestää toisilleen vielä vahvemman aseman: Se onnistuu testamentilla. Oletetaan, että molemmat puolisot tekevät toistensa hyväksi ns. omistusoikeustestamentin, jossa määräävät kaiken omaisuutensa eloonjäävälle puolisolle. Tällöin rintaperilliset voivat kuitenkin vaatia ns. lakiosan eli puolet siitä, mitä perisivät ilman testamenttia. Niinpä leski saa ensin osituksessa puolet parin yhteenlasketusta netto-omaisuudesta, minkä lisäksi hänellä on oikeus puoleen kuolinpesästä. Tässäkin tapauksessa PK 3:1a § turvaa lesken oikeuden asuntoon.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]