"Valtuutetulla on oikeus luopua kaikista muistakin hallinta-, käyttö ja asumisoikeuksista joita en enään tarvitse. En esim. katso tarvitsevani mitään hallinta- käyttö ja asumisoikeuksia jouduttuani laitoshoitoon. Hallintaoikeudesta luovuttaessa ei tule ottaa huomioon hallintaoikeuteen liittyvää tuotto-oikeutta:"

Eli esim asunnon kohdalla, voisinko asua siinä itse tai lapseni? Mutta jos vuokraan, niin vuokrarahoja en saisi?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Valtuutuksen tulkinnassa ratkaisevaa on aina, mitä valtuuttajan itsensä on katsottava tarkoittaneen valtuutuksen antamishetkellä. Jos kirjoitettu sanamuoto kuitenkin on riittävän yksiselitteistä, se voi muodostua tulkinnan lähtökohdaksi.

Mielestäni olette kuvatussa edunvalvontavaltuutuksessa antamassa valtuutetulle täyden oikeuden luovuttaa mainitut oikeudet tilanteessa, jossa ette niitä itse enää tarvitse. Tämä merkitsee, että valtuutetulla olisi jouduttuanne laitoshoitoon oikeus päättää itsenäisesti Teidän lupaanne kysymättä esimerkiksi asunnon vuokraamisesta ulkopuoliselle, jolloin Te tai lapsenne ette voisi vapaasti käyttää asuntoa. Valtuutettu voi kuitenkin alkaa käyttää tätä päätösvaltaa vasta tilanteessa, jossa olette esimerkiksi joutunut laitoshoitoon tai kykynne huolehtia omaisuudestanne on muulla tavoin alentunut. Viimeinen lause merkitsee mielestäni kuitenkin, että valtuutetulla ei ole oikeutta asunnon vuokraamisesta saatavaan tuottoon, vaan ne kuuluvat kaikesta riippumatta Teille.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]