Kerrostalon yläkerrassa on vesivahinko, minkä takia alakerran keittiön vedeneristys ja kaapistot menevät uusiksi. Taloyhtiöllä on vakuutus. Saako taloyhtiö laskuttaa asukkaalta keittiön alkuperäiseksi palauttamisesta (lähes tuhat euroa), tai yleensäkkään mitään muuta kuin mahdolliset vakuutuksen omavastuut ? Mikä on osakkaan rahallinen vastuu tällaisessa hänestä riippumattomassa vahingossa ?

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos yhteydenotostasi.

Oikeus laskuttamiseen riippuu siitä, miten vesivahinko on aiheutunut ja mitä se on vaurioittanut. Asunto-osakeyhtiölain mukaan talonyhtiön kiinteistövakuutuksen piiriin kuuluvat talon rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. Täten esimerkiksi putken hajottua on vastuu talonyhtiöllä. Asukkaalle tapahtuneet vahingot voidaan korvata kiinteistövakuutuksesta silloin, kun kyseessä on talonyhtiön tuottamuksellinen teko. Pääsäännön mukaan osakas on vastuussa pintamateriaalien korvaamisesta. Kaikki kiinteät kalusteet ja laitteet, kuten mainitsemani keittiökaapistot kuuluvat osakkaan vastuulle.

Mikäli kotivakuutuksesi sisältää vastuuvakuutuksen, muille aiheutetut vahingot voidaan korvata. Vastuuvakuutuksen edellytyksenä on kuitenkin tuottamus, joten kun vesivahinko ei pidä sisällään tuottamuksellista tekoa ei vakuutuksesta korvata muille aiheutuneita vahinkoja.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]