Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Minilex
15 vastausta
Soita lakimiehelle - 0600 12 450
Parisuhteen päättymisen tai avioeron jälkeen monesta yhteisesti omistetusta asiasta pitää päästä yhteisymmärrykseen. Asunnon omistus ja ositus on yksi suurimmista sovittavista asioista, jotka voivat herättää kysymyksiä sekä aiheuttaa erimielisyyksiä. Koska kyseessä on avoliitto, eivät avioliiton yhteisomistuksen purkua koskevat säännökset sovellu, vaan sovellettavaksi tulee laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta.
Eron jälkeen on usein kolme vaihtoehtoa, jolla yhteisen asunnon omistussuhteet voidaan järjestää:
1. Parisuhteen toinen osapuoli ostaa toisen ulos asunnosta, eli ostaa toiselle osapuolelle kuuluvan osan asunnosta.
2. Osapuolet jatkavat asunnon yhteisomistajina.
3. Osapuolet myyvät yhteisen asunnon ulkopuoliselle.
Kaikissa näissä vaihtoehdoissa on omat hyvät puolensa. Paras toimintatapa riippuu erityisesti parisuhteen osapuolien varallisuustilanteesta sekä puolisoiden välit eron jälkeen.
Sinänsä asunnon myynnissä ei ole taloudellista merkitystä sillä, myydäänkö talo ulkopuoliselle vai entiselle avopuolisolle, sillä talo tulisi lunastaa toiselta puolisolta joka tapauksessa puolesta sen käyvästä arvosta. Kuitenkaan mainitussa laissa, kuten ei myöskään toisessa tilanteeseen soveltuvassa laissa (laki eräistä yhteisomistussuhteista) määrätä siitä tuleeko talo myydä ensisijaisesti toiselle avopuolisolle vai ulkopuoliselle. Esim. uskottu mies voi periaatteessa huolehtia yhteisesti omistetun esineen myynnistä, mutta uskotun miehen tulee tällöinkin olla tehtävään käräjäoikeuden määräämä.
Eräs vaihtoehto on pyytää tuomioistuinta määräämään pesänjakaja huolehtimaan omaisuuden erottelusta, joka on siis vastaava toimenpide kuin sellaisten aviopuolisoiden, joilla on täysin poissulkeva avioehtosopimus välillä tehtävä omaisuuden erottelu. Tässä toimituksessa saa pesänjakaja valtuudet ratkaista yhteisomistusta koskevat kysymykset. Uskotun miehen tai pesänjakajan käyttö toki maksaa erikseen ja heille on tästä suoritettava palkkiota. Uskotun miehen palkkio perustuu sopimukseen, eikä laki määrää siitä muuta kuin että sen tulee olla kohtuullinen tai tuomioistuimen vahvistama.
Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.