Matti ja Maija ovat olleet avoliitossa vuodesta -84. Avioliitoon he menivät vuonna -06. He ovat olleet asumuserossa vuodesta -10. He hakevat avioeroa vuonna -15. Heillä ei ole avioehtosopimusta. He omistavat puoliksi talon jonka he ostivat vuonna -91. Lainoja on ollut 75730€ ja korkoja 30078€ jotka Matti on maksanut itse kaikki. Matti on myös tehnyt kaikki remontti ja laajennustyöt itse. Vuodesta -91 vuoteen -09 Matin nettotulot ovat olleet keskimäärin 1822€ ja Maijan 913€. Matilla on aikomus jäädä asumaan asunnossa. Mutta on ollut työttömänä ja sairaus ja kuntoutustuella vuodesta -12. Ja Maijalla on vakituinen työ.
Kysymys mikä olisi suurinpiirteinen oikeudenmukainen ositus tässä tapauksessa kun Matti on panostanut rahallisesti ja työllisesti yli tuplasti enemmän kuin Maja.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos yhteydenotostasi,

Valitettavasti Suomen lainsäädäntö on hyvin ehdoton avioeron osituksen suhteen. Jos puolisoilla ei ole avioehtoa, jossa erikseen sovitaan tietystä omaisuudesta, suoritetaan ositus. Osituksen toimittamiseksi on selvitettävä puolisoiden sekä henkilökohtainen että yhteinen omaisuus ja velka.

Omaisuuden sekä velkojen selvittämisen jälkeen puolisoiden omaisuus sekä velat lasketaan osituksessa yhteen ja jaetaan tasan niin, että kumpikin puoliso saa puolet yhteiseksi lasketusta omaisuudesta ja jää vastuuseen veloista tasavertaisesti.

Tämä siis tarkoittaa sitä, että omaisuus jaetaan tasan, ja kumpikin osapuolista saa puolet omaisuudesta. Näin ollen valitettavasti, jos avioehtoa tai muuta dokumenttia, kuten esimerkiksi lahjakirjaa, on toisella puolisolla oikeus puoleen kaikesta omaisuudesta.

Avioliiton päättyessä avioeroon puolisoiden yhteinen omaisuus jaetaan osituksessa. Avioehto on puolisoiden välinen mahdollinen sopimus, jossa puolisot ovat päättäneet, että tietty omaisuus ei ole yhteistä, vaan ainoastaan toisen omistuksessa. Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus pääsääntöisesti lasketaan yhteiseksi ja näin ollen avioerossa jaetaan osituksessa.

Jos avioehtoa ei tässä tapauksessa ole, on ainoa lopputulos ositus, jossa omaisuus jaetaan puoliksi. Jos avioehto on kuitenkin tehty, noudatetaan lähtökohtaisesti avioehtoa. Siinä tapauksessa, että avioehto on tehty, suosittelen ottamaan yhteyttä Minilexin asiantunteviin lakimiehiin lakipuhelimen välityksellä, jotta saat selvitettyä avioehdon sisällön ja sen, miten ositus tällaisessa tilanteessa suoritetaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]