Avoliitossa ollut pariskunta eroaa. Pariskunta omistaa talon 50/50 suhteella. Kuinka talon hallintaoikeus jakautuu? Kuvitellaan, että toinen heistä alkaa uuteen suhteseen, heidän asuttua vielä yhdessä. Voiko uusi kumppani vaan lompsia sisään ilman, että toisella osa puolella on mitään sanomista?

1 vastaus


Minilex

43 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestänne,

Avoliiton päättyessä eroon toimitetaan omaisuuden erottelu jomman kumman osapuolen sitä vaatiessa. Erottelussa kumpikin pitää oman omaisuutensa. Jos avopuolisot ovat hankkineet yhteistä omaisuutta, yhteisomistus on tarvittaessa purettava.

Jos jompi kumpi teistä haluaa jäädä asumaan yhteisesti omistettuun asuntoon, voi hän ostaa avopuolisonsa osuuden asunnosta. Vaihtoehtoisesi asunto voidaan myydä ja siitä saadut rahat jaetaan avopuolisoiden kesken tasan. Jos omaisuuden jaosta tulee riitaa, laki mahdollistaa pesänjakan hakemisen käräjäoikeudelta. Pesänjakajaa voi hakea, jos avoliitto on kestänyt vähintään viisi vuotta tai jos avoparilla on yhteisiä lapsia. Tällöin pesänjakaja toimittaa omaisuuden erottelun.

Omistatte asunnon yhdessä, joten asumisjärjestelyistä ennen asunnon myyntiä teidän tulee sopia keskenään.

Jos teille jäi vielä kysyttävää asiaan liittyen, soittamalla lakipuhelimeen saatte nopeimmin vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]