Hei!

Olen lukenut ettei laki kiellä kissan pitämistä ulkona vapaana edes taajamissa. Taloyhtiöllämme ei ole mitään sääntöä koskien tätä. Kissani ovat kulkeneet vapaasti ulkona jo seitsemän kuukautta ja tänään kaksi naapurirapun miestä tuli kiroillen ovelleni ja väitti, että laki kieltää minua pitämästä kissoja vapaana. Pihapiirissämme kuljeskelee useita kissoja vapaana, ei ainoastaan minun kaksi kissaani. He kuitenkin väittävät minun kissojeni aiheuttavan heidän autoilleen vahinkoa vaikka olen nähnyt useita eri kissoja autokatoksessamme. Soitin taloyhtiöön ja he sanoivat että olisi helpointa pitää kissat vain sisällä ja että he katsovat kokouksessa onko ulkoilukiellolle tarvetta. Voiko taloyhtiö todella kieltää sen minkä laki sallii? Onko mahdollista kieltoa pakko noudattaa?

1 vastaus


Minilex

16 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kiitos kysymyksestänne.

Kissan vapaana pitämisestä taajamassa on säädetty laissa hieman epäselvästi. Laki ei nimittäin aivan selväsanaisesti ilmaise kissan vapaana pitämisen kieltoa paitsi eräillä alueilla. Muun muassa kuntopoluilla, urheilukentillä, yleisillä uimarannoilla ja lasten leikkipaikoissa kissa on pidettävä kytkettynä. Eniten hämmennystä aiheuttaa luultavasti se, että koiran vapaana pidon kiellosta on säädetty nimenomaisesti järjestyslain 14 §:ssä.

On kuitenkin vahvasti suositeltavaa, että kissaa ei päästetä vapaaksi. Huomioon tulee nimittäin ottaa lainsäädäntö kokonaisuudessaan eikä vain tietty säännös. Jos kissa päästetään vapaaksi, kissaa tulee valvoa ja pystyä kontrolloimaan. Valvomatonta vapaaksi päästämistä voidaan pitää kissan heitteillejättönä. Eläinten heitteillejättö on kiellettyä. Vapaaksi päästetyn kissan terveys ja turvallisuus voivat myös vaarantua. Tämä on eläinsuojelulainsäädännön vastaista. Kissa ei saa mennä toisten pihoille tai aiheuttaa vahinkoa. Kissan omistaja on vahingonkorvausvelvollinen kissan aiheuttamista vahingoista.

Taloyhtiön järjestyssääntöjen noudattaminen perustuu lähinnä asukkaiden haluun elää sopuisasti. Järjestyssäännöt eivät sido samalla tavalla kuin laki. Ne eivät voi olla ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Yleinen ja suositeltava käytäntö on kuitenkin sopia yhteisesti noudatettavista kohtuullisista taloyhtiön säännöistä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]