Tekninen lautakunta on päättänyt, ettei kunnan jätevesiviemäreihin johdeta hulevesiä. Olen ostanut talon v. 2013 jolloin tälläistä lakia ei ollut, ja kiinteistöstä menee sadevedet kunnan viemäreihin. Tämä siis tehty vanhaan rakennukseen jo ennen kuin ostin kiinteistön. Nyt kunta velvoittaa tekemään muutostyöt kaikkiin vanhoihin rakennuksiin niin, että sadevedet johdetaan muualle. Jollei tätä tee, niin 4 kk kuluttua voidaan vedentulo katkaista, onko tämä uhkailu lain mukaista?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi,

kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistöllä muodostuvien hulevesien hallinnasta ja rakennuksen perustusten kuivatuksesta. Kiinteistön tulee liittyä Helsingin Seudun Ympäristön (HSY) hulevesiviemäriin, jos kiinteistö sijaitsee hulaveden viemäröintialueella. Suosittelen tarkistamaan HSY:n karttapalvelusta sijaitseeko kiinteistösi huleveden viemäröintialueella.

Kiinteistön omistajan tai haltian vastuulla on rakentaa ja pitää kunnossa huleveden tonttiviemäri omalta tontiltaan HSY:n hulaveden runkovemäriin saakka. Liittymisvelvollisuudesta voi hakea kuitenkin vapautusta oman kaupingin ympäristönsuojeluvianomaiselta. HSY kuitenkin laskuttaa huleveden viemäröinnin perusmaksun kaikilta huleveden viemäröinnin perusmaksun kaikilta huleveden viemäröintialueella sijaitsevilta kiinteistöiltä, myös niiltä, jotka ovat saaneet kaupungilta vapautuksen liittymisvelvollisuudesta.

Kiinteistön vastuulla on varmistaa, että kiintesitön viemäröintijärjestelmät on toteutettu niin, että jos vesipinta nousee kadun taosn yläpuolelle, vedet eivät valu kiinteistöön päin.

Maankäyttö- ja rakennuslaki (alueidenkäyttölaki) sanoo seuraavasti: "Kiinteistön omistajan tai haltijan on johdettava kiinteistön hulevedet kunnan hulevesijärjestelmään, jos niitä ei voi imeyttää kiinteistöllä tai jos niitä ei johdeta vesihuoltolain 17 a §:ssä tarkoitettuun vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäriverkostoon.".
"Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistön hulevesijärjestelmästä sekä siihen kuuluvista laitteistosta ja rakenteista 103 g §:ssä tarkoitettuun rajakohtaan asti. Järjestelmän, laitteiston ja rakenteiden on sovelluttava tarkoitukseensa ja ylläpidettävä terveellisiä ja turvallisia olosuhteita.

Kiinteistön omistajan tai haltijan on toteutettava hulevesien hallinta kiinteistöllä kunnan hulevesijärjestelmän kanssa yhteensopivaksi.

Ympäristöministeriön asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä kiinteistön hulevesijärjestelmästä sekä siihen kuuluvien laitteistojen ja rakenteiden teknistä ja toiminnallisista vaatimuksista sekä kiinteistön hulevesijärjestelmän rakentamisesta.".

Vaikka ostetun kiinteistön sadevedet johdettiin jätevesiviemäriin ennen kuin ostit talon, tulee sinun noudattaa nykyisiä määräyksiä. Tämä tarkoittaa, että kiinteistön omistajana sinulla on vasuu tarvittavista muutostöistä.

Mitä veden katkaisemisesta uhkailuun tulee, on se vakavaa. Uhkaus ei täytä esimerkiksi laittoman uhkauksen tunnismerkkejä rikoslain mukaisesti. Kunnan tekemä vedentulon katkaiseminen on hallinnollinen toimenpide, joka perustuu lainsäädäntöön. Tässä tapauksessa kunta toimii virkavastuulla ja tämän toimenpiteen on tarkoitus noudattaa lakia ja määrätyksiä, ei auheuttaa pelkoa tai vahinkoa. Kunnalla on oikeus Uhakasakkolain nojalla asettaa keskeyttämisuhka, joka on hallinnollinen seuraamus. Se asetetaan uhkaamalla keskeyttää esimerkiksi tässä tapauksessa vedentulo. Tällä keinolla pyritään tehostamaan viranomaisen antamaan käskyä.

Huomaathan, että lainsäädätö on saattanut joiltakin osilta muuttua. Varmista asiasi lakipuhelimesta soite 0600 12 450.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]