Hei, mikä olisi järkevin ja helpoin keino siirtää ( ilman avioeroa) asunnosta oma osuus puolisolle , kun ei ole avioehtoa ?
Kiitos

1 vastaus


Minilex

10 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Puolisot omistavat avioliiton aikana molemmat oman omaisuutensa. Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jos sitä ei ole esimerkiksi avioehtosopimuksella suljettu pois. Avio-oikeudella on kuitenkin vaikutusta vasta avioeron vireille tultua tai toisen puolison kuoleman jälkeen toimitettavassa osituksessa.
Avioliiton aikana puolisoiden omaisuus on siis erillistä, eivätkä puolisot voi siirrellä omaisuuttaan vapaasti toisilleen esimerkiksi ilman veroseuraamuksia. Muun muassa asunnon siirtäminen kokonaan toisen puolison nimiin edellyttää siis liiton jatkuessa esimerkiksi kaupan, vaihdon tai lahjan tapahtumista. Asunto-osakkeen kaupassa ja vaihdossa ostajan maksettavaksi tulee kauppahinnan lisäksi varainsiirtovero ja myyjän maksettavaksi voi tulla myös luovutusvoittovero. Kauppa voidaan tehdä myös käypää hintaa alempaan arvoon, mikä alentaa maksettavaksi tulevan veron määrää. Jos kauppahinta on kuitenkin alle ¾ asunnon arvosta, joutuu saaja maksamaan myös lahjaveroa siltä osin kuin kyse on lahjasta. Mahdollisesti yksinkertaisin tapa siirron tekemiseen on osuuden lahjoittaminen. Tällöin saajana olevan puolison tulee maksaa lahjaveroa alemman lahjaveroluokan mukaan.
Sen arvioiminen, mikä on tapauksessasi edullisin ja järkevin vaihtoehto siirron toteuttamiseen vaatii yksityiskohtien ja tilanteenne tuntemista sekä laskelmien tekemistä. Tarkempien neuvojen saamiseksi suosittelenkin lakipuhelimeemme soittamista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]