Hei!
Mieheni omistaa talon, jossa hänen äitinsä on asunut tähän päivään asti. Äidillä on taloon elinikäinen hallintaoikeus. Nyt äiti on 86 v. ja huonokuntoisuutensa (muistisairaus ym.) vuoksi muuttamassa palvelutaloon. Haluaisimme mieheni kanssa tietää, voimmeko laittaa talon vuokralle tai tehdä sille yleensä mitään esim. remonttia? Ilmeisesti emme voi myydä taloa äidin elinaikana, mutta onko myös vuoraaminen mahdotonta? Talo jää tyhjilleen, mutta vaatiin ylläpitokustannuksia. Kuuluvatko ne maksut edelleen äidille, vaikka hän ei enää asuisikaan siellä?
Kiitos vastauksesta jo etukäteen! Äiti ei pysty enää järkevään ajatteluun kuin aika ajoin...
t. Heli

1 vastaus


Petteri Lehtonen

Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy

1 vastaus

Terve
En tiedä tuleeko vastaus liian myöhään, mutta jos on jotain apua niin hyvä.
Hallintaoikeus tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että jolla se on, on oikeus tuottoon, mutta myös velvollisuus kuluihin. Eli jos miehenne äidillä on hallintaoikeus ja asunto vuokrataan, niin hän on se taho, joka vuokratuoton saa. Toisaalta hän on myös se taho, joka vastaa talon kuluista.
Mikäli miehenne äiti ei ole enää siinä kunnossa, että hän kykenee omia asioitaan hoitamaan, suosittelisin edunvalvojan hakemista hänelle. Edunvalvojana voi toimia ihan hyvin esimerkiksi hänen poikansa. Tällöin asia helpottuisi siten, että edunvalvoja voisi vuokrata taloa, koska se olisi ainoa järkevä tapa toimia tilanteessa, jossa asunto on tyhjillään ja siitä aiheutuu säännöllisesti kuluja.


Ystävällisin terveisin

Petteri Lehtonen
Osakas, OTK
Lakiasiaintoimisto Lehtonen Oy (2735060-9)
Puhelin: + 358 44 9816059
Sähköposti: petteri@lakilehtonen.fi
www.lakilehtonen.fi
https://www.facebook.com/lakilehtonen/


Soita lakimiehelle 0600 12 450

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]