Hei,
Sain hiljattain tietää omistavani lapsuudenkodista kuolleen äitini osuudesta osan ja olen nyt myymässä osuuttani pois isäpuolelleni. On selvinnyt perunkirjan mukaan, että äitini oli velkaa isäpuolelleni kuolleessaan ja en saisi summaa josta aluksi puhuttiin. Tätä summa pienenee koko ajan kun puhelimessa keskustelen isäpuoleni kanssa.
Onko minulla oikeus pyytää haluamaani summaa, koska tavallaan olen myyjä vai tuleeko minun maksaa äitini veloista? Eikö se ole ettei jälkeläisten tarvitse maksaa vanhempien velkoja?

1 vastaus


756 vastausta

Vainajan velat tulee maksaa kuolinpesän selvittämisen yhteydessä. Tällöin pesänselvittäjä ottaa selvää kaikista vainajaan kohdistuvista veloista sekä varoista. Ensimmäisenä kaikki vainajan velat siis maksetaan pois, minkä jälkeen jäljelle jäävä omaisuus jaetaan perillisille. Mikäli perinnönjako on siis jo toimitettu, ei teillä ole minkäänlaista velvollisuutta sallia isänne kuitata mahdollista saamistaan äidiltänne teidän omaisuudestanne.

Luultavasti jos isänne ei tajunnut ilmoittaa saamistaan vainajan kuolinpesän selvityksen yhteydessä, on hän menettänyt oikeutensa näihin varoihin. Joka tapauksessa, vaikka saaminen olisikin esimerkiksi paljastunut vasta myöhäisemmässä vaiheessa, niin se ei kuitenkaan kohdistu juuri teidän osuuteenne vaan vainajan jäämistöön kokonaisuudessaan. Tällöin velka tulisi maksaa pois kaikkien perintöä saaneiden varallisuudesta.

Mikäli perunkirja on kuitenkin jo allekirjoitettu ja kuolinpesä on jaettu, jolloin isänne tarvitsisi julkisen haasteen saadakseen velkansa maksetuksi kuolinpesästä. Teillä ei siis ole mitään velvollisuutta missään tapauksessa vastata itsenäisesti äitinne velasta isällenne.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]