Päivää! Jouduin useita kuukausia sitten asuntomurron kohteeksi Venäläisten naapurieni taholta.
Valitin asiasta kaupungin isännöitsijälle ja tilapäisesti kyseinen häiriökäytös loppui.
Noin kuukausi sitten naapurissani alkoi ilmetä kovaäänistä häiriökäytöstä.
Pyysin isännöitsijältä lupaa asentaa uudenmallinen Abloy lukko kaupungin valkoiseen sisäoveen.
Pyyntöni on nyt siirtynyt paikallisen kunnan asuntolautakuntaan...jossa se käytännössä on ollut viimeisen kahden viikon ajan.
Kysynkin...voinko asentaa kyseisen lukon kaupungin valkoiseen sisäoveen(suoraan tammisen ulko-oven takana)...jos yhä pelkään turvallisuuteni puolesta ilman isännöitsijän suostumusta?
Katsotaanko tämä siis remontiksi(vuokrasopimuksen mukaan niihin pitää olla isännöitsijän lupa)
Patrick Hansson
26 vastausta
Asunto-osakeyhtiöissä osakkeenomistajalla on oikeus osakeomistuksensa perusteella pääsääntöisesti tehdä korjaus- ja muutostöitä niissä tiloissa, joihin hänellä on hallintaoikeus. Useiden asunto-osakeyhtiöiden yhtiöjärjestyksissä on täsmennetty vastuunjakoa korjaus- ja muutostöihin liittyen. Vastaavat korjaus- ja muutostyöt on voitu jakaa myös toimenpiteisiin, jotka vaativat luvan isännöitsijältä tai yhtiön hallitukselta ja toimenpiteisiin, joihin osakkeenomistaja saa ryhtyä itsenäisesti. Nämä "työnjaot" on syytä tarkistaa ennen muutostöihin ryhtymistä.
Tosin, jos tarkoittamanne ovi sijaitsee tilassa, johon osakkeenomistajalla on hallintaoikeus, asukas saa usein omakustanteisesti asennuttaa oveen turvalukon, mutta tämäkin käytäntö voi vaihdella yhtiöittäin. Lisäksi päätöksenteko yhtiössä taikka isännöinnissä voi kestää oman aikansa. Jos muutostöiden kohde ei ole tiloissa, joihin teillä ei ole hallintaoikeutta, muutostöiden tekeminen kuuluu yhtiölle.
Suosittelisinkin aluksi ottamaan yhteyttä isännöitsijään, ja tiedustelemaan asian edistymistä. Jos muutostöihin ryhdytään ilman vaadittavaa lupaa, yhtiö voi velvoittaa osakkeenomistajan palauttamaan muutostöiden kohteen entiselleen yhtiöjärjestyksen sääntöjen mukaisesti.