Ilmeni vähän riitaa tierasitteen haltijan kanssa.. haluaisinkin vähän kirjallista tietoa.. eli mitä tämä tierasite käytännössä tarkoittaa.. omistaako maanomistaja kuitenkin tämän tierasitteen alla olevan maan.. eikä tämä rasitteen haltija.. ja onko tällä rasitteen haltijalla oikeutta kaataa puita ja ottaa maata rasitteelta omaan käyttöön ilman maanomistajan lupaa

1 vastaus


Minilex

23 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Omistaako maanomistaja kuitenkin tämän tierasitteen alla olevan maan?

Tieoikeus on pysyvä oikeus käyttää toisen kiinteistön aluetta kulkuyhteyden muodostamiseksi ja kiinteistön tarkoituksenmukaisen käytön mahdollistamiseksi. Tieoikeus ei muuta maapohjan omistussuhteita. ”Alkuperäinen maanomistaja” siis edelleen omistaa tieoikeuden käsittävän alueen.

Onko tällä rasitteen haltijalla oikeutta kaataa puita ja ottaa maata rasitteelta omaan käyttöön ilman maanomistajan lupaa?

Lain mukaan tieoikeuteen sisältyy ”oikeus puiden, pensaiden ja muiden tienpitoa haittaavien luonnonesteiden poistamiseen tiehen kuuluvalta alueelta sekä tälle alueelle ulottuvien oksien karsimiseen.” Kyse on oikeudesta liikenneturvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin ja tien kunnossapidosta, eikä puuston kaatamisesta muuhun tarkoitukseen.

Sama koskee maan ottamista: kiinteistöllä, jolla on tieoikeus, ei ole oikeutta ottaa tieoikeuden alaiselta alueelta maata omaan käyttöönsä. Eri asia on, että tienpitovelvollisuuden täyttämiseksi ja kohtuuttomien kustannusten välttämiseksi tienpitovelvolliselle voidaan määrätä oikeus ottaa soraa, kiveä tai muuta tienpitoainetta toisen kiinteistön alueelta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]