Hei,
Olisimme kiitollisia, jos osaisitte neuvoa, kuinka paljon tulisivat todelliset kustannukset olemaan asunto-osakeyhtiön purkamisesta ja kiinteistömuotoisen (hallinnanjakosopimuksella) perustamisesta. Tontti on Helsingissä ja aikeissa meillä on rakentaa sille paritalo. Muutostyön perusteena on se, että rakennuttajakumppani ei saa lainaa, jos kyseessä on asunto-osakeyhtiö. Olisiko teillä suositella myös jotain vaihtoehtoista ratkaisua? Rakentamaton tontti on velaton. Meitä kiinnostaisi myös kuinka kauan muutostöihin kannattaa varata aikaa ja saako sinä aikana jättää rakennuslupaa?
Ystävällisin terveisin,
Laura

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!
Asunto-osakeyhtiö voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan purkaa selvitystilamenettelyllä. Selvitystilamenettely etenee vaihettain ja vie aikaa vähintään viisi kuukautta.
Ensin osakkeenomistajat päättävät yhtiökokouksessa selvitystilaan asettamisesta ja valitsevat selvitysmiehen tai useamman. Selvitysmiehet hoitavat yhtiön asioita selvitystilan aikana. Selvitysmies tekee ilmoituksen selvitystilasta kaupparekisteriin ja hakee yhtiön velkojille kuulutusta Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH). Selvitystilailmoitus maksaa 85 euroa ja julkinen haaste velkojille maksaa 210 euroa. Tämän jälkeen selvitysmies maksaa asunto-osakeyhtiön kaikki tiedossa olevat velat. Niistä aiheutuvat kustannukset luonnollisesti vaihtelevat yhtiöittäin. Velkojen maksamisen jälkeen selvitysmies jakaa yhtiön omaisuuden.
Kun selvitysmies on suorittanut tehtävänsä, hänen tulee ilman aiheetonta viivytystä antaa lopputilitys hallinnostaan laatimalla kertomus koko selvitysmenettelystä. Yhtiö katsotaan puretuksi, kun selvitysmies on esittänyt lopputilityksen yhtiökokouksessa. Purkautuminen on viipymättä ilmoitettava rekisteröitäväksi PRH:lle. Ilmoitus on maksuton.
Selvitysmiehellä on oikeus kohtuulliseen palkkioon työstään. Tosin selvitysmiehenä voi toimia ulkopuolisen henkilön lisäksi yhtiön hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja ja tällaisen henkilön käyttäminen voi pienessä osakeyhtiössä säästää kustannuksia, jos henkilö ei vaadi kovin suurta palkkiota.
Lisätietoa asunto-osakeyhtiön purkamisesta löytyy PRH:n verkkosivuilta. Sieltä löytyvät myös ilmoituksissa käytettävät lomakkeet.
Hallinnanjakosopimus on paritalokiinteistöillä tyypillinen, joustava ja toimiva ratkaisu. Hallinnanjakosopimuksella voidaan osoittaa kummankin yhteisomistajan yksinomaiseen hallintaan toinen rakennukseen kuuluvista asunnoista sekä tietty osa piha-alueesta. Kukin yhteisomistaja voi itsenäisesti määrätä omasta osuudestaan, kuten luovuttaa sen edelleen tai hakea siihen kiinnitystä ja perustaa siihen panttioikeuksia. Yhteisomistaja voi myös vaatia, että hänelle erotetaan kiinteistöstä maa-alue itsenäiseksi rekisteriyksiköksi vastaamaan hänen määräosaista omistustaan. Hallinnanjakosopimus voidaan kirjata kiinteistöön kohdistuvana erityisenä oikeutena lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kirjausta haetaan Maanmittauslaitokselta. Kirjauksen hakeminen on ehdottoman suositeltavaa, sillä se vahvistaa sopimuksen pysyvyyden. Hallinnanjakosopimuksen kirjaaminen maksaa 129 euroa. Asia käsitellään 20-30 päivän kuluessa. Lisätietoa on löydettävissä Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta.
Rakennusluvan hakemiselle ei ole sinänsä säädetty ajallisia edellytyksiä. Toki rakennusluvan edellytyksenä on, että omistetaan tontti, jolle rakennuslupaa voidaan hakea. Lisäksi tulee huomioida muut rakennuslupaprosessin vaatimukset, kuten naapurien kuuleminen. Lisäohjausta rakennuslupaprosessiin saa kunnan rakennusvalvonnasta.


Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]