Ostimme v.2007 rakennetun paritalon puolikkaan ja muuttopäivänä huomasimme kylpyhuoneessa lattiassa laattojen välisessä saumassa koko kylpyhuoneen läpimenevän halkeaman. Myöskin perustuksissa on n.4cm halkeama. Asuntoon ei papereiden mukaan ollut tehty remontteja eikä vikoja havaittu. Myös välittäjä kertoi meille näin. Nyt myyjä ja välittäjä väittävät, että olemme olleet tietoisia halkeamasta jo esittelypäivänä. Meillä on käynyt tavarantarkastaja, joka on todennut että halkeama johtuu virheellisestä rakentamisesta ja kylpyh seinä on väärin rakennettu. Urakoitsija on asunut asunnossa 2v ja myynyt asunnon ilmeisesti sukulaiselleen, joka myynyt asunnon meille. Tuleeko meidän tehdä reklamaatio asunnon myyjälle vai urakoitsijalle? Urakoitsija on ilmeisesti yksityishenkilö, jolla rakennusfirma.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lain mukaan Urakoitsija vastaa oman urakkansa sopimuksenmukaisesta toteuttamisesta 24–25 §:ien mukaisessa laajuudessa.
Urakoitsija vastaa muutos- ja lisätöistä samalla tavalla kuin muistakin sopimuksen perusteella hänelle kuuluvista velvollisuuksista.
Urakoitsijan edellytetään tulkitsevan sopimusasiakirjoissa esitettyjä tietoja ja tutkimustuloksia alan asiantuntijana. Työntulos tai sen osa, joka työn aikana todetaan sopimuksen mukaisia vaatimuksia vastaamattomaksi, on urakoitsijan korjattava tai korvattava uudella suorituksella.
Jos edellä tarkoitettu virhe on sellainen, että sen oikaiseminen ei ole välttämätöntä ja sen korjaaminen olisi kustannuksiltaan kohtuutonta, urakoitsija on korjauksen tai uuden suorituksen sijasta velvollinen hyvittämään arvonalennuksen, jonka suuruus määräytyy sopimusasiakirjojen perusteiden mukaan tai niiden puuttuessa erikseen sovittavalla tavalla.

Urakoitsijalla on tuotevastuulain mukaan tuotevastuu joko tuotteen valmistajana tai liikkeelle laskijana. Mikäli tilaaja ei ole voinut ilmoittaa vahingonkärsijälle kohtuullisessa ajassa ensisijaista tuotevastuuvelvollista tai sitä, jolta on tuotteen hankkinut, on tilaaja oikeutettu saamaan maksamansa korvauksen ensisijaisena tuotevastuuvelvollisena olevalta urakoitsijalta 30 §:n mukaisen vastuuajan kuluessa. Urakoitsijan on sopimusasiakirjoissa edellytetyllä tavalla tai vaadittaessa ilmoitettava hankkimansa tuotteen ensisijainen tuotevastuuvelvollinen tai se, jolta on tuotteen hankkinut.

Urakoitsija vastaa takuuajan jälkeenkin sellaisista virheistä, joiden tilaaja näyttää aiheutuneen urakoitsijan törkeästä laiminlyönnistä, täyttämättä jääneestä suorituksesta tai olevan seurausta sovitun laadunvarmistuksen olennaisesta laiminlyönnistä ja joita tilaaja ei ole kohtuuden mukaan voinut havaita vastaanottotarkastuksessa eikä takuuaikana. Tästäkin vastuustaan urakoitsija on vapaa, kun kymmenen vuotta on kulunut rakennuskohteen vastaanottamisesta tai, mikäli vastaanottotarkastusta ei ole pidetty, siitä päivästä, jolloin rakennuskohde on otettu käyttöön.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]