Hei ostimme entisen avomieheni kanssa yhteisen asunnon heinäkuussa. Ero tuli syys-lokakuun vaihteessa. Nyt exäni ei suostu myymään asuntoa, eikä hän saa otettua minun osuuttanu kontolleen eli ns. ostettua minua ulos koska hänellä ei ole tarpeeksi suuri palkka. Laina on siis meidän yhteinen, olemme siitä maksaneet mm. minun asuntolainan lopun n.6000 ja hänen menojaan n. 2500 euron edestä. Eikö homma mene kuitenkin lain mukaan niin, että kun jos asunto saadaan nyt myyntiin niin loppulaina menee tasan puoliksi hänelle ja minulle? Koska se laina on yhteinen...

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Avoliiton purkautuessa omaisuus ja velat jaetaan yleensä nimiperiaatteen mukaisesti, eli kukin omaisuus ja velka kuuluu sille kenen nimiin se on otettu, ellei muunlaista omistusperustetta ole. Yhteisesti omistettu omaisuus ja velka säilyy yhteisenä avoliiton purkautumisen jälkeen, ellei yhteisomistusta pureta.

Asunnon myynti onnistuu esimerkiksi siten, että sinä ostat entisen avomiehesi osuuden ja myyt asunnon kokonaisuudessaan, tai voitte pyytää tuomioistuimelta myyntiä koskevan päätöksen. Tällöin tuomioistuin ensi vaiheessa määrää uskotun miehen neuvottelemaan myynnin toteuttamisesta kanssanne, ja asunto voidaan viime kädessä myydä esimerkiksi huutokaupassa.

Jos asuntovelka on otettu kummankin nimiin, se on yhteistä velkaa siten että kumpikin vastaa velasta puoliksi, ellei muunlaisesta velan jaosta ole sovittu. Siis koko velasta puolet kuuluu entiselle avomiehellesi, ei vain puolet jäljellä olevasta velan määrästä.

Kannattaa huomata, että jos velka on yhteistä ja joutuu perintään, perintäviranomaiset saattavat tulla perimään velkaa vain siltä joka on maksukykyinen. Jos joudut tällä tavalla maksamaan entisen avomiehesi osuutta velasta, voit periä sen kuitenkin takaisin häneltä tarvittaessa oikeusteitse. Pesäeron tultua kannattaakin käydä neuvottelemassa lainanantajan kanssa siitä, voidaanko selvyyden vuoksi velka laittaa puoliksi kummankin omiin nimiin. Tällöin vain oma velan puolikkaasi on omissa nimissäsi, ja vain tätä osuutta voidaan sinulta vaatia.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]