Liitto päättynyt eroon, ositus jäänyt tekemättä. Tasingon maksaja kuollut, ex-puoliso siirtynyt kuolinpesän jäseneksi rintaperillisen kanssa. Onko ex-puolisolla lainmukaista oikeutta vaatia asumisoikeutta kuolinpesän kiinteistöön, jossa asunut pitkään, jos tämä itse omistaa asumiskelpoisen kiinteistön tai jos tällaisia on mahdollista antaa tasinkona?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Suomen voimassaolevan oikeuden mukaan, jos ositusta ei ole tehty avioliiton päättyessä eroon ja toinen osapuoli kuolee ennen osituksen suorittamista, entisestä puolisosta tulee automaattisesti kuolinpesän osakas. Tämä tarkoittaa, että entinen puoliso osallistuu perunkirjoitukseen ja hänen suostumuksensa tarvitaan kaikkiin oikeustoimiin, joita kuolinpesässä tehdään ennen osituksen toimittamista. Tämä asema jatkuu siihen asti, kunnes ositus on suoritettu.

Entisellä puolisolla on oikeus avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, kuten kiinteistöön, joka on hankittu avioliiton aikana. Vaikka hän ei ole enää avioliitossa eikä hänellä ole lesken asemaa, hänellä on oikeus vaatia osuuttaan kuolinpesästä osituksen kautta. Lesken statuksen puuttuessa entisellä puolisolla ei kuitenkaan ole automaattista oikeutta hallita yhteistä asuntoa tai sen irtaimistoa kuolinpesässä. Lesken oikeudet, kuten asumisoikeus yhteiseen asuntoon, eivät koske entistä puolisoa.

Ositus suoritetaan ennen perinnönjakoa, ja tämä ositus määrittää, mikä osa kuolinpesän omaisuudesta kuuluu entiselle puolisolle avio-oikeuden nojalla. Testamentilla ei voida ohittaa entisen puolison avio-oikeutta, vaan testamentti voi vaikuttaa vain siihen omaisuuteen, joka jää jäljelle osituksen jälkeen ja menee perinnönjaossa.

Jos entinen puoliso asumaan kuolinpesään kuuluvaan kiinteistöön, hänen täytyy neuvotella tästä kuolinpesän muiden osakkaiden kanssa. Asumisoikeuden saaminen edellyttää joko osituksessa sovittua ratkaisua tai sopimusta kuolinpesän osakkaiden kesken. Jos entisellä puolisolla on oma asumiskelpoinen kiinteistö, tämä voi vaikuttaa neuvotteluihin.

Jos ex-puolisolla on oikeus tasinkoon, se voi periaatteessa kattaa kiinteistön omistuksen. Tämä tarkoittaa, että osituksessa ex-puoliso voi saada osuutensa kiinteistön muodossa, jos näin sovitaan tai päätetään. Jos ex-puolisolla on jo asumiskelpoinen kiinteistö, tasinkoa voidaan sovitella niin, ettei hän saa toista kiinteistöä pelkkään asumiskäyttöön, ellei se ole osituksen kannalta tasapainoinen ratkaisu.

Lopuksi on tärkeää huomata, että kaikki nämä oikeudet ja velvollisuudet ovat voimassa niin kauan kuin ositusta ei ole tehty. On suositeltavaa neuvotella lakimiehen kanssa tai ottaa yhteyttä lakineuvontaan, jotta saadaan selville tarkka oikeudellinen asema ja parhaat mahdolliset toimet tilanteen ratkaisemiseksi.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]