Perin isoisältäni vuonna 2009 hänen osuutensa (50%) vanhasta pirtistä ja tontista. Myin osuuteni pois vuonna 2013. Nyt olen aviomieheni kanssa suunnittelemassa ensiasunnon ostoa, mutta huomasin, että olenkin jo "käyttänyt" osuuteni varansiirtoverovapaudesta periessäni tämän 50% pirtistä ja tontista. Miten minun pitää nyt toimia, jotta saan takaisin tuon varainsiirtoverovapauden itselleni? Tämä isoisältäni peritty pirtti ei ollut lainkaan asuinkelpoinen, enkä käynyt siellä kertaakaan. Mistä saan hakemuksen, minne se pitää lähettää ja mitä asiakirjoja siinä täytyy olla mukana? 2009 vuoden olevia perinnönjako ja lainhuutoasiakirjoja, 2013 vuoden myyntiasiakirjoja vai molempia? Olen ihan pihalla, enkä tiennyt, mistä muualtakaan tätä kysyisin. Kiitos jo etukäteen.

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Laissa lähtökohtana on, että jos henkilöllä on vuoden 1989 jälkeen ollut omistuksessaan vähintään puolet asuinrakennuksesta, oikeus ensiasunnon verovapauteen on menetetty. Tilanne on sama, vaikka asunto olisi saatu perintönä ja sitä ei ole käytetty vakituisena asuntona.

Asiasta on olemassa kuitenkin oikeustapaus joka näyttää toisenlaista lopputulosta (Kuopion HAO 16.5.2005 05/0318/2). Verovirasto oli kieltänyt ensiasunnon verovapauden, koska hakija oli aiemmin saanut perintönä huonokuntoisen asunnon, jossa hän ei kuitenkaan ollut asunut. Hallinto-oikeus kumosi päätöksen, ja totesi että verovapaus on säilynyt juuri sen vuoksi, ettei asunnossa ollut asuttu sen huonokuntoisuuden vuoksi.

Yksi oikeustapaus ei kuitenkaan välttämättä sovellu suoraan sellaisenaan toiseen tilanteeseen. Kehotankin sinua ottamaan suoraan yhteyttä Verohallintoon. Ensimmäiseksi olisi pyydettävä Verohallinnolta lausunto siitä, että et ole omistanut sellaista asuntoa joka veisi oikeuden verovapauteen. Vaadittava selvitys riippuu kokonaan tapauksesta, joten tässä on hankala sanoa siitä mitään. Verohallinto opastaa varmasti siinä, mitä selvitystä sinun tulee esittää.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]