Olen 45-v. ja reumasairauden takia eläkkeellä. Omistan omakotitalon, joka remontoitiin tukirahoilla. Remontti epäonnistui ja osasta taloa (suihku ja vessatilat) tuli asumiskelvoton. Tästä on kulunut jo 5 vuotta. Minulla on talosta lainaa 75000€. Talon arvo on noin 100000€. Talossa ei voi tällä hetkellä asua. Tuloni kuukaudessa ovat kaikkiaan alle 1000€. Taloa korjausremontoineet kaksi (toisistaan riippumatonta) timpuria ovat tehneet molemmat virheitä työssään ja olen haastanut heidätkin oikeuteen. He vaativat minulta yhteensä 25000€. Ensimmäinen 5 vuotta sitten tapahtunut oikeusjuttu ei ole vieläkään käräjillä, sillä en ole saanut talolle korjaussuunnitelmaa ja kustannusarviota. Asun vuokralla yksiössä (350€).

Onko minun mahdollista omistaa taloni näillä tuloilla, sossun varassa?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450


Hei ja kiitos viestistäsi. Perustoimeentulotuen maksaminen siirtyi kunnilta Kansaneläkelaitokselle vuoden 2017 alusta lähtien. Kela voi maksaa perustoimeentulotukea, jossa voidaan huomioida asumismenoina omakotitalon kohdalla korkokulut ja muita omakotitalon pakollisia hoitokuluja, kuten esimerkiksi lämmitys- ja nuohousmaksuja. Asut kuitenkin vuokra-asunnossa, joten luultavasti Kela ei hyväksy menojasi laskelmassa, lisäksi usein muu kuin vakituisessa käytössä oleva asunto-omaisuus vaaditaan realisoitavaksi, jotta perustoimeentulotukea voisi saada. Perustoimeentulotuki kun katsotaan aina viimesijaiseksi etuudeksi. Tukea voidaan kuitenkin myöntää esimerkiksi tapauksessa, jossa omaisuutta myydään myöhemmin, jolloin toimeentulotuki voidaan periä takaisin myyntihinnasta. Kannattaa selvittää tarkemmin Kelasta, mitkä mahdollisuutesi saada tukea juuri nyt ovat.

Talon remontoinnista syntynyt riita olisi nyt tärkeää saada hoidettua oikein ja hyvin. Onhan sinulla osaava lakimies hoitamassa asiaa? Tuloillasi saat todennäköisesti oikeusapua, eikä sinulle itsellesi tule maksettavaksi kuluja lakimiehen käytöstä. Lakimies voi myös selvittää, onko riitaa mahdollista sopia osapuolten välillä ilman oikeudenkäyntiä. Kannattaa ottaa yhteyttä myös pankkiin, josta sinulla on asuntolaina ja selittää tilanne. Todennäköisesti pankki suostuu siihen, että maksat esimerkiksi vain korkoja asuntolainasta siihen asti, että remonttiriita on käsitelty. Jos tarvitset apua rahatilanteesi tarkempaan selvittämiseen, myös kunnan velkaneuvoja voi auttaa sinua.

Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että joko timpurit tai rakennuspaikan vastaava valvoja eivät ole toimineet hyvän rakennustavan mukaisesti RYL- asiakirjoja, eli Rakentamisen yleiset laatuvaatimukset -ohjeita noudattaen ja voit olla oikeutettu korvaukseen. Antamillasi tiedoilla lopullista tulosta ei kuitenkaan pysty arvioimaan. Olet oikeassa siinä, että talosta kannattaisi hankkia nyt puolueeton tutkimus ja arvio näytöksi virheistä. Lisäksi näyttöarvoa voi olla myös kunnan terveysvalvontaviranomaisen antamalla lausunnolla siitä, että talo on todettu asuinkelvottomaksi. Sinun kannattaa nyt toimia aktiivisesti ja saada asia mahdollisimman nopeasti eteenpäin, koska mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi pitävää näyttöä on yleensä esittää. Joissakin tapauksissa oikeus korvauksen saamiseen voi myös vanheta ajan kuluessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]