Meillä on asunto oy jossa on 4 osakasta. 2 paritaloa ja pihat. Kaupunki lunasti osan pihhoiista kahdelta osakkaalta lähti omasta pihast suikaleet kaupungille n 80% ja yhdeltä n 20, kokonaisalueesta. Miten kaupungilta tulevat rahat jaetaan ? Tasan osakkaiden kesken, vaikka heiltä ei lunastettu aluetita vai suhteessa menetettyyn piha-alueeseen?

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Asunto-osakeyhtiön osakkaan oikeutta sääntelee asunto-osakeyhtiölaki. Sen mukaan osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa muussa laissa tai yhtiöjärjestyksessä ole uskottu yhtiön hallitukselle.

Kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä eivät saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Jos piha-alueen menetys koskee vain osaa osakkaista, voi olla, että rahojen tasajako tässä tapauksessa voitaisiin katsoa epäoikeutetuksi eduksi toisen osakkeenomistajan kustannuksella.

Jollei kaupungilta saatavien rahojen jaosta ole säädetty yhtiöjärjestyksessä, voi yhtiökokous päättää, miten rahat jaetaan. Lain mukaan jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Kokouksen päätökset on aina tehtävä enemmistöpäätöksinä, ja jos kokouksen päätös on lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen, voi sitä vastaan nostaa moitekanteen käräjäoikeudessa kolmen kuukauden sisällä päätöksen tekemisestä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]