Asun kiinteistömuotoisessa paritalossa, naapurissa asunut vuokralaisia, itse siis omistan asuntoni. Nyt vuokralaiset muuttaneet pois ja minun puolelleni yhteisesti käytössä olevaa parkkialuetta on jätetty auto, jota ei ole moneen kuukauteen käytetty, on ollut tallissa tähän asti ajamattomana mutta nyt muuton yhteydessä siirrettiin parkkialueelle. Ei ole katsastettu ja verot maksamatta. Auto seissyt nyt liikahtamatta viikon verran pihassa. Auton omistajan olen selvittänyt, eikä ole edes kyseinen pois muuttanut vuokralainen vaan tämän sukulainen joka ei ole koskaan talossa asunut. Ei kai ole oikeutta autoa siinä seisottaa pitkää aikaa ilman lupaani, koska olen kuitenkin kyseisen parkkialueen haltija, tosin yhdessä toisen puolen omistajan kanssa?

1 vastaus


756 vastausta

Kiitos kysymyksestäsi,

Koska kyseessä on kiinteistömuotoinen paritalo, asumisen säännöt määritellään yhtiöjärjestyksen sijasta hallinnanjakosopimuksella. Näin ollen myös parkkialueen käyttöä koskevat säännöt olisi hyvä kirjata hallinnanjakosopimukseen mahdollisten erimielisyyksien varalta. Ilman sopimusta yhteisomistajalla on lain mukaan oikeus käyttää yhteistä parkkialuetta hyväkseen tavalla, joka ei loukkaa muiden yhteisomistajien vastaavia etuja ja oikeuksia. Tälläkin perusteella omistajalle voisi syntyä velvollisuus siirtää auto, jos menettelyllä rajoitetaan toisen yhteisomistajan vastaavaa etua.

Sen sijaan tieliikennelaki kieltää yksityiselle alueelle pysäköinnin ilman kiinteistön omistajan tai haltijan lupaa. Tässä tapauksessa vieraan auton säilyttämiseen yhteisesti omistetulla parkkialueella tarvitaan molempien omistajien lupa.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]