Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
756 vastausta
Kiitos kysymyksestä. Kun kiinteistöllä on useampi kuin yksi omistaja, puhutaan
yhteisomistajuudesta. Jokainen yhteisomistaja voi aina myydä oman osuutensa, joko jollekin muulle yhteisomistajalle tai täysin ulkopuoliselle henkilölle. Toisen yhteisomistajan lunastaessa myytävän osuuden, lunastusta pidetään kauppana ja sitä varten tulee tehdä kauppakirja. Lunastaessa yhteisomistajan osuuden ostaja ikään kuin maksaa toisen yhteisomistajan ulos.
Kauppakirja on sitova sopimus. Kiinteistönkauppaa koskevat tietyt varsinaiset muotosäännökset. Tämä tarkoittaa, että kiinteistönkaupan sitovuus edellyttää näiden muotosäännösten noudattamista. Mikäli muotosäännöksiä ei noudateta, kiinteistönkauppa ei ole pätevä. Kiinteistönkaupan pätevyyteen vaikuttaa keskeisesti kauppakirjan muoto. Kauppakirja on tehtävä kirjallisesti, molempien osapuolten tulee allekirjoittaa kauppakirja sekä kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Kauppakirjasta tulee käydä ilmi luovutustarkoitus, luovutettava kiinteistö, myyjä ja ostaja sekä kauppahinta ja muu vastike. Määräosa tulee myös yksilöidä antamalla sille kiinteistötunnus ja mainitsemalla murtoluvulla sen osuuden suuruus, josta kiinteistön kaupassa on kyse.
Mikäli kauppakirja on siis laadittu yllä mainitun mukaisesti, se lähtökohtaisesti sitoo kaupan molempia osapuolia ja velvoittaa heidät toimimaan kauppakirjan mukaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myyjän tulee toimittaa myymänsä tavara ostajalle ja ostajan tulee maksaa kauppahinta myyjälle. Tällöin myynnistä saadut rahat kuuluvat laillisesti myyjälle.