Neljän asunnon taloyhtiössä on 3 hengen hallitus; puheenjohtaja ja kaksi jäsentä. Kun isoja päätöksiä tehdään, puheenjohtajalla on viimeinen sana. Usein käy niin, että kaksi edustajaa on yhtä mieltä, 2 toista mieltä, ja puheenjohtaja päättää. Ongelma on että puheenjohtaja on innokas rahankuluttaja ja saa aina yhden edustajan puhuttua ympäri. Eikä kahdella ole mitään sanottavaa. Ovatko he todella näin "turhia" äänestäjiä, onko laki todella tällainen?
Kysyisin myös sitä, kun isännöitsijä ilmoitti että kokouksessa saa ksitellä ja puhua vain kokouskutsun listalla olevista asioista, mistään muusta ei saa mainita mitään. Onko tällainenkin laki olemassa?
Kyseessä on siis pieni taoyhtiö ja kokouksien pitäisi olla laillisia mutta silti inhimillisiä ja reiluja kaikkia kohtaan.

1 vastaus


Minilex

31 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa. Päätökset tehdään annettujen äänten enemmistöllä, jollei tässä laissa säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Asunto-osakeyhtiön päätöksenteossa on siis noudatettava enemmistöperiaatetta, ellei yhtiöjärjestyksestänne muuta ilmene.

Lain mukaan yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä eivät kuitenkaan saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Lisäksi lain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Ylenpalttinen tai tuhlaileva rahankuluttaminen hallituksen puheenjohtajan asemassa ei täytä huolellisen toiminnan tai yhtiön edun edistämisen kriteereitä.

Mitä tulee toiseen kysymykseesi, kyllä on. Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 12§:n mukaan yhtiökokouksessa saadaan päättää vain asiasta, joka on mainittu kokouskutsussa tai joka yhtiöjärjestyksen mukaan on käsiteltävä kokouksessa. Tällä pyritään suojelemaan henkilöitä, jotka eivät esimerkiksi syystä tai toisesta pääse osallistumaan yhtiökokoukseen. He voivat tällöin luottaa kokouskutsun listaan, ja siihen ettei kokouksessa käsitelty muita asioita.

Mahdollisten lisäkysymysten saralta suosittelen soittamaan edulliseen lakipuhelimeemme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]