Hei!
onko mahdollista tehdä etuosto-oikeus ja onko se juridisesti pätevä.
Kysessa on perikunnan talo ja tila jota ollaan jakamassa, ja nyt olisi 3 perillistä jotka
haluaa olla osakkaana talossa.
kysynkin nyt tilannetta että JOS joku osakkaista haluaa myöhemmin irti osakkuudesta ja myydä sen, voiko tätä silmällä pitäen tehdä jonkin laisen sopimuksen että osuus ei vain menisi kenellekkään "ventovieraalle", vaan olisi ensin tarjolla muille osakkaille.
kyseeseen voisi tulla esim: riitautuminen ja jokin muu syy,,,
terv :ville

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

tilan yhteisomistukseen sovelletaan lakia eräistä yhteisomistussuhteista. Sen 3 §:n mukaan lähtökohta on, että kukin yhteisomistaja saa myydä oman omistusosuutensa toisia yhteisomistajia kuulematta.

Kuitenkin kyseistä lakia sovelletaan vain siltä osin, kuin osapuolten kesken ei ole sovittu toisin. Te kolme voitte tehdä sopimuksen etuosto-oikeudesta. Sen sisältö siis olisi, että jos joku haluaa luopua osuudestaan, hänen tulee tarjota sitä ensi sijassa muille osakkaille. Tällainen sopimus olisi teidän välillänne pätevä ja sitova; se syrjäyttäisi tässä suhteessa lakipykälän.

Etuostosopimus ei tosin täydellisesti sulje pois sitä mahdollisuutta, että tilan omistusosuuden saisi joku ulkopuolinen. Tämä johtuu siitä, että sopimus ei sido sivullista, joka ei tiedä siitä mitään. Joku osakkaista saattaisi tehdä niin kierosti, että sopimuksesta huolimatta myisi osuutensa sivulliselle kertomatta mitään etuostosopimuksesta: Tällöin sivullisesta voisi tulla pätevästi osuuden omistaja.

Toki tämä skenaario on epätodennäköinen. Mahdollisuutta voi edelleen ehkäistä esimerkiksi sopimalla samassa yhteydessä sopimussakosta: Jos joku osakkaista rikkoo etuostosopimusta, hän maksaa muille X euroa.

Mutta kaiken kaikkiaan te kolme siis voitte sopia etuosto-oikeudesta, toisianne sitovasti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]