Asuin yhdessä ystäväni kanssa hänen ostamassa omakotitalossa, tein taloon remonttia, hän maksoi tarvikkeet,mutta minä tein remontit omalla vapaa-ajallani/lomilla.
Maksoin myös asumisesta, puolet kaikista kuluista. Nyt tuli ero ( ei oltu naimisissa) ja mielestän olisin nyt oikeutettu tehdyistä remonteista saada palkkaa/korvaus?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

teillä on oikeus saada kohtuullinen korvaus remonttityöstä. Muuten entinen avopuolisonne saisi perusteetonta taloudellista etua teidän kustannuksellanne. Asiasta ei sanota laissa mitään, mutta oikeuskäytännön vakiintunut kanta on, että perusteeton etu pitää palauttaa. Oikeuskäytännön mukaan entinen avopuoliso voi vaatia tätä, jos hän ei ennen välirikkoa ehtinyt kunnolla hyötyä työpanoksestaan.

Näiden tietojen perusteella on vaikea arvioida korvauksen määrää. Se riippuu työtunneista, remontin laadusta ja siitä, kauanko aikaa kului remontin ja välirikon välissä. Voitte yrittää neuvotella asiasta entisen puolisonne kanssa. Jos se ei johda tyydyttävään tulokseen, voitte nostaa kanteen käräjäoikeudessa ja vaatia tietyn suuruista perusteettoman edun palautusta.

Sen sijaan tavanomaisia asumiskuluja ei kumpikaan entisistä avopuolisoista voi velkoa. Te ette voi vaatia maksamienne asumiskulujen palautusta, eikä entinen puolisonne voi vaatia mitään korvausta asumisesta.

Jos yhteiselämänne kesti yli viisi vuotta, voitte vaatia korvausta remonttityöstä myös ns. avoliittolain (laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta) nojalla. Sen 8-9 §:n mukaan käräjäoikeudessa voi kanteella vaatia hyvitystä yhteistalouden hyväksi annetusta (työ)panoksesta. Jos yhteiselämä kesti alle viisi vuotta, mainittu laki ei sovellu. Silloin kanteen peruste siis on perusteettoman edun palautus.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]