80-vuotiaat vanhempani haluavat lahjoittaa minulle, siskolleni ja veljelleni kesäpaikkansa. Sisareni kanssa on sovittu että sen jälkeen hän ostaa minun ja veljeni osuudet kesäpaikasta. Kyseessä on vanha talo pienehköllä tontilla. Itselläni ei ole tietoa kyseisistä asioista. Kysynkin mitä minun pitää huomioida lahjoitustilanteessa ja myydessäni osuuteni ettei tulisi ikäviä yllätyksiä? Kannattaisiko ottaa kiinteistönvälittäjä arvioimaan talo? Ilmeisesti joudun maksamaan lahjaveroa, mutta miten muuten verottaja suhtautuu. Kiitos neuvoista etukäteen, Anne

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei, kiitos viestistäsi.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi kuinka kauan kesämökkikiinteistö on ollut vanhempasi omistuksessa. Riippumatta siitä, milloin kiinteistö on hankittu, sen hankintahinta on todennäköisesti alhaisempi kuin sen nykyinen käypä arvo. Käyvällä arvolla tarkoitetaan kiinteistön todennäköistä myyntihintaa, eli hintaa, joka omaisuudesta myytäessä vapailla markkinoilla saataisiin.

Vanhan kiinteistön käyvän arvon määrittäminen voi olla hankalaa. Tämän takia suosittelen sinua kääntymään asiantuntijan puoleen, joka osaa auttaa omaisuuden arvostamisessa. Kiinteistö kannattaa arvioida mahdollisimman lähelle sen käypää arvoa, mikäli on tarkoitus myydä sen eteenpäin pian lahjoituksen jälkeen.

Lahjaveron määrä riippuu lahjan käyvästä arvosta. Verohallinnon sivuilta löydät lisätietoa lahjaveroasteikosta.

Osuutesi kiinteistöstä kannattaa myydä vasta sen jälkeen, kun olet ollut sen omistaja vähintään vuoden ajan. Tällöin käytetään hankintamenona lahjoitushetken käypää arvoa, eli se arvo jota lahjaverotuksessa vahvistetaan. Mikäli vastaavasti myyt osuutesi alle vuoden kuluessa siitä, kun sait sen lahjaksi, hankintameno lasketaan lahjoittajan hankintamenosta, mikä saattaa olla hyvin alhainen verrattuna sen käypään arvoon. Tällöin syntyy luovutusvoittoa, josta joudut maksamaan luovutusvoittoveroa. Luovutusvoiton määrä on hankintamenon ja myyntihinnan erotus. Luovutusvoitoista maksetaan pääomatuloveroa, joka on 30 % alle 30 000 euron voitoissa ja 34 % 30 000 euron ylittävältä osalta.

Kannattaa myös huomioida, että mikäli myyt osuutesi liian alhaisella hinnalla verrattuna sen käypään arvoon, luovutus voidaan katsoa lahjaksi. Kyse on lahjanluonteinen kauppa, mikäli kiinteistön kauppahinta on enintään 75 % sen käyvästä arvosta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]