Minilex - Lakipuhelin

Taloyhtiön hallituksen varajäsen vakinaiseksi. ylimääräisen yhtiökokouksen oikeus nimittää uusi hallitus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhtiökokouksessa taloyhtiön hallituksen kokoonpanoksi on määritetty 5 varsinaista ja 1 varajäsen. Ne valittiin silloin, nyt on 2 varsinaista jäsentä eronnut. Nyt on hallituksessa riita päällä ja
1.) Kysymys pitääkö minun
1.1. automaattisesti ryhtyä hallituksen varsinaiseksi jäseneksi vai
1.2. pitääkö hallituksen kutsua minut varsinaiseksi jäseneksi kirjallisesti
1.3. vai vain merkitä hallituksen kokouksen pöytäkirjaan
eikös tuo ole ratkaisevaa saanko myös äänestää hallituksen kokouksessa tai olla eri mieltä?

2.) Jos nyt lähdettäisiin uusimaan hallitusta ylimääräisessä yhtiökokouksessa niin silloin tulisi ns. vanha hallitus erota ja valita uusi hallitus. Yksittäisiä jäseniä ei voi valita hallitukseen kesken toimikauden. Pitääkö em paikkansa?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Asunto-osakeyhtiön hallituksessa on oltava kolmesta viiteen jäsentä, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Jos hallitukseen kuuluu vähemmän kuin kolme jäsentä, on hallituksessa oltava ainakin yksi varajäsen.
Jos hallituksen jäsenen tehtävä tulee kesken toimikauden avoimeksi, jäsenen sijalle tulee varajäsen sen mukaan kuin yhtiöjärjestyksessä määrätään tai varajäsentä valittaessa on päätetty. Jos varajäsentä ei ole, hallituksen muiden jäsenten on huolehdittava siitä, että uusi jäsen valitaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Jos kuitenkin valinta kuuluu yhtiökokoukselle ja hallitus on varajäsenineen päätösvaltainen, valinta voidaan jättää seuraavaan yhtiökokoukseen.
Käytännössä varajäsen tulee tässä tapauksessa eronneen varsinaisen hallituksen jäsenen tilalle. Hallituksen ei tarvitse kirjallisesti kutsua varajäsentä varsinaiseksi jäseneksi, ellei näin ole yhtiöjärjestyksessä sovittu. Kun varajäsen on tullut eronneen varsinaisen jäsenen tilalle, hänellä on täysin samat oikeudet ja velvollisuudet kuin varsinaisilla jäsenillä silloin kun hän osallistuu päätöksentekoon hallituksessa. Hän voi näin ollen äänestää ja olla eri mieltä samalla tavalla kuin varsinaiset jäsenet. Hallituksen kokouksen pöytäkirjaan on hyvä ottaa merkintä siitä, että varajäsen on osallistunut hallituksen päätöksentekoon.
Hallitusta voidaan täydentää kesken toimikauden, jos hallitus ei ole toimivaltainen. Riippuen siitä, mitä taloyhtiönne yhtiöjärjestyksessä on määrätty, tämä ei kuitenkaan välttämättä ole tarpeen. Jos hallitus on toimivaltainen nykyisillä varsinaisilla jäsenillä ja yhdellä varajäsenellä, ei hallitusta tarvitse täydentää. Jos hallitus ei ole toimivaltainen, tulee hallitusta täydentää. Riippuen yhtiöjärjestyksenne määräyksistä tämä tapahtuu joko kutsumalla koolle ylimääräinen yhtiökokous tai siten, että hallitus päättää kenet se valitsee jäsenekseen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]